Зам.-министър Габриела Козарева взе участие в честванията на Международния олимпийски ден

Както и в Международния ден на йога

Заместник-министърът на младежта и спорта Габриела Козарева участва в тържественото посрещане на символичния олимпийски огън в Националната спортна академия (НСА) по случай Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Празникът отбелязва 123-ия рожден ден на съвременното олимпийско движение, учредено по идея на Пиер дьо Кубертен в Париж на 23 юни 1894 г. Тогава се взема решение за възраждането на олимпийските игри, като България е една от 14-те държави, участвали в първата модерна олимпиада в Атина през 1896 г.
Някои от най-изявените наши спортисти посрещнаха заедно със заместник-министър Габриела Козарева символичния олимпийски огън в НСА. Сред тях бяха двукратните олимпийски шампиони Мария Гроздева и Петър Киров. На церемонията присъстваха също вицепрезиденти на Българския олимпийски комитет (БОК) - носителката на сребърно и бронзово олимпийско отличие Йорданка Благоева, волейболната легенда и вицепрезидент на федерацията Любо Ганев, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, както и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Специален гост бе актьорът Христо Мутафчиев.
Олимпийският празник бе съпроводен от демонстративни турнири и състезания по голф, плажен волейбол, ролери, спортно катерене, футбол на малки вратички и др. и бе честван не само в София, но и в други градове на България.
Паралелно в цялата страна бе отбелязан и Международният ден на йога, обявен за такъв от Общото събрание на ООН преди три години. Заместник-министър Габриела Козарева бе почетен гост на церемонията по официалното откриване на празника в сграда „Джон Атанасов“ в „София Тех Парк“. Честването на Международния ден на йога се организира от посолството на Република Индия в партньорство с редица правителствени и неправителствени организации, сред които е Българската федерация по йога.
„Йога практиките са уникални, защото могат да служат както за масов спорт без ограничения във възрастта, така и за подготовка на елитни спортисти за върхови постижения“, заяви в приветствието си заместник-министър Габриела Козарева.
Н. Пр. Субхаш Наир, изпълняващ длъжността посланик на Република Индия у нас, изрази благодарност към заместник-министър Козарева и призова все повече българи да се занимават с йога. Приветствия към участниците в заниманията и лекциите отправиха също депутатът Николай Сираков, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев, председателят на Българската федерация по йога Вера Захариева, наши и чужди преподаватели.
Участниците и гостите видяха демонстративни изпълнения и специално видеопослание по случай Международния ден на йога от индийския министър-председател Нарендра Моди.