Децата и треньорите останаха впечатлени от проекта “ Програма за постигане на по-добри резултати при 14-годишните“

В заниманието участваха 40 от най-добрите ни деца до 12 и 14 годишна възраст заедно с личните им треньори

На Националния тенис център завърши първия лагер по проекта “Програма за постигане на по-добри резултати при 14-годишните”. Същността на този проект са семинари, в които треньори на най-добрите 14-годишни деца в дадената държава се обучават как да развият възможно най-добре своите играчи под наблюдението и препоръките на експерт от МТФ. В заниманията участваха 40 от най-добрите ни деца до 12 и 14 годишна възраст заедно с личните им треньори. Специално в България за този проект пристигна и Франк ван Фраенховен от Холандия. Той е мениджър на системата за треньорско обучение в Холандия от над 30 години, превръщайки я в най-иновативната по рода си. Той е работил в обучението на треньори в над 75 страни и е водещ лектор на всички конференции на Тенис Европа и МТФ. Ето и какво споделиха четирима от участвалите на лагера треньори, съобщи БФ Тенис.

 

Димитър Костантинов - ТК "Железничар 1996"

Като цяло съм най-впечатлен от теоритичната част, защото научихме неща, които бяха потвърдени и от статистиката, че работят. Научихме доста нови неща относно първите четири удара и до това колко са важни. Подобни лагери дават добро направление и добра посока на работа както за треньорите така и за децата, защото и за тях имаше интересна теоритична част. Също така самата среща на националните състезатели е нещо страхотно, защото взаимоотношенията между тях също са от голяма полза.

 

Биляна Павлова – ТК "Дема"

Бяха показани много практически упражнения и след самите упражнения имаше обратна връзка за можем да разберем какво може да се промени и какво и  подобри в работата. Получихме и поредните доказателства, че това не е само теория, а има и практическо приложение на това което ни беше показано. Такъв вид лагер помага много, защото има неща които знаеш, но в процеса на работа по някои път ги забравяш или не се сещаш за тях. Събирането на едно място на толкова треньори също е от голяма полза, защото виждаш различни гледни точки и ти дава нови идеи за работа.

 

Ивайло Кичев – ТК "Малееви"

Това което за мен е най-ценното от този лагер е начина на структуриране на работата. По този начин не се работи само на парче, а в дългосрочен план и това е много важно за развитието на играча, а и за работата на треньорите. Самия формат на тези лагери е много полезен. Ние треньорите се срещаме по турнири и обменяме опит, но тук работата и с други деца е много полезна.

 

Кристин Грозданов – ТК "Суперспорт"

Чудесна инициатива. Децата научиха много неща и бяха силно впечатлени от Франк ван Фраенховен. Още тази седмица на държавното първенство до 12 год. ще видим дали това повлияло на играта на участниците, които бяха в лагера. Франк е изключително спокоен човек и добре представя нещата. Показа ни по нестандартни ситуцаии, които ние треньорите в България не винаги ги правим. Това да има подобни лагери е супер и за децата и за треньорите.

БФТ е една от малкото федерации, която получава правото да организира максимален брой тренировъчни семинари по проекта. Следващите семинари са предвидени да се проведат от 22 до 27 юли и от 6 до 10 ноември.