Е. Захариева разговаря с австрийския вицеканцлер Волфганг Брандщетер - bulgaria.utre.bg

Е. Захариева разговаря с австрийския вицеканцлер Волфганг Брандщетер

11 юни 2017, 14:13 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МВнР

Вицеканцлерът Брандщетер благодари за отличното сътрудничество в областта на правосъдието

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с австрийския вицеканцлер и министър на правосъдието Волфганг Брандщетер, съобщава пресцентърът на МВнР. Двамата разговаряха в абатството Гьотвайг в рамките на европейския форум във Вахау, на който Захариева е гост-лектор.

По време на разговора вицеканцлерът Брандщетер благодари за отличното сътрудничество в областта на правосъдието. "Свършихте огромна работа в съдебната реформа", обърна се той към Захариева. Освен това той подчерта осезаемото подобряване на условията в местата за лишаване от свобода в България.

Вицепремиерът Захариева благодари на вицеканцлера Брандщетер за подкрепата, която Австрия оказва на България за присъединяване към Шенген, и го запозна с мерките, които страната ни предприема за охрана на външната граница на Съюза с Турция. От началото на 2017 се наблюдава устойчиво намаление на миграционния натиск спрямо същия период на миналата година.

Опитите за незаконно влизане в страната за първите пет месеца на тази година са с 89% по-малко от предходната.

Захариева информира Брандщетер, че през 2016 г. за трафик на мигранти са осъдени 285 души, а от началото на 2017 година до 31 май т. г. - 129 души. Към момента на българска територия са разположени 137 гост-служители от държави членки на ЕС, 80 от които са разположени на българо-турската граница, а останалите – на българо-сръбската.

Захариева и Брандщетер обсъдиха предстоящите избори в Австрия през октомври, както и програмата на Триото Естония, България и Австрия за Председателството на Съвета на Европейския съюз.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика