Е. Захариева: Трябва да се гордеем с нашата история

Случката на 24 май не беше приятна

Надявам се историята да не се използва за политически цели. Това заяви в ефира на БНТ министърът на вътрешните работи Екатерина Захариева по повод изказването на руския президент Владимир Путин на 24 май, че кирилицата е дошла от македонските земи. Захариева подчерта, че ситуацията на Балканите винаги е била сложна и ние трябва да помним нашето минало и история и да я разказваме такава каквато е.

"Не беше приятна случката на 24 май, точно на най-светлия национален празник. Очевидно сме увствителни сме към историята си, маше доста силен обществен отзвук и се радвам, че по обща оценка и на изследователи, и на политолози, реакцията на българското правителство беше оценена добре, защото не бива и да преекспонираме нещата. Ние трябва да сме горди, ние знаем и помним нашата история. Трябва да знаем и помним, че тя е безспорно установена", заяви външният министър.

Тя добави, че такива непремерени изказвания не помагат на добросъседските отношения.

"Руското външно министерство направи уточнение - обясниха, че са имали предвид македонските земи като географско понятие", заключи Захариева.