Захариева: Няма друга алтернатива за Западните Балкани, тяхното бъдеще е в ЕС

Зам. министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Давор Иво Щир се срещна с Екатерина Захариева

Установяването на въздушни  връзки между България и Хърватия ще дадат  по-голяма възможност за развиване на туристическите отношения. Това каза заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Давор Иво Щир след срещата си  с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Министър Захариева отбеляза, че за 2015 - 2016г. стокообменът се увеличава, а българските туристи, посетили Хърватия, са два пъти повече. За съжаление не е така с хърватските туристи, посетили България, но и там също има 10 процента увеличение, отчете тя и изрази надежда директна линия между двете столици да допринесе за увеличаване на туристическия поток между двете държави.

Надяваме се да задълбочим контактите с организиране на все повече бизнес форуми, посочи още Захариева.

Стабилността в Югоизточна Европа е била сред основните теми на разговора.   

Обща беше позицията, че няма друга алтернатива за Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС, в зависимост от индивидуалния напредък на всяка една от страните, коментира Захариева.

Най-актуалният въпрос в момента е ситуацията в Македония, отбеляза тя и посочи, че и България, и Хърватия очакват избирането на новото правителство на Република Македония, за да го приветстват. Това ще бъде една дългоочаквана и важна стъпка към нормализиране на политическия климат там,  каза българският външен министър. Вярваме, че новото правителство на Република Македония спешно ще започне да работи по всички крайно необходими реформи, за да върне страната в европейския й път, допълни тя.

Захариева каза още, че е приела с благодарност поканата на министър Щир за участие в заключителната среща на Хърватското председателство на ПСЮИЕ. И двете страни имаме общо виждане, че процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е водещият политически формат в регионалното сътрудничество, подчерта тя. В заключителната среща ще участва и премиерът Бойко Борисов.

България и Хърватия имат традиционно приятелски отношения и активен диалог и нямаме отворени нерешени въпроси, отбеляза още българският външен министър.
Министър Щир посочи, че сред темите са били и енергетиката, както и европейският дневен ред и възможността Хърватия да почерпи от опита на  България в усвояването на европейските фондове.