Приеха промени в плана за председателството ни на Съвета на ЕС

Поради забавяния са определени нови срокове за някои от дейностите

Министерският съвет направи промени в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., съобщиха от пресцентърът на МС.

От Министерския съвет уточниа, че до определяне на нови срокове се е стигнало след анализ на състоянието на подготовката ни, като са отчетени както закъсненията и трудностите, така и огромният обем работа, който предстои да бъде извършен в следващите по-малко от 7 месеца.

Във връзка със забавянето при стартирането на обучения на администрацията, от юни на септември са променени сроковете за провеждане на специализираните обучения от Института по публична администрация и Дипломатическия институт.

Месец юли е определен за срок, в който да бъдат приети нормативни промени за въвеждане на мотивационни инструменти за екипа на председателството. В частта за логистиката, поради забавяне в изпълнението, е променен срокът за стартиране на оставащите обществени поръчки във връзка с логистичното осигуряване на събитието, като крайният срок за обявяването им е юни.

Удължен е срокът за планиране на дейностите по протоколно обслужване, трансфер, настаняване на делегациите, тъй като този процес е пряко зависим от финализиране на работата по Календара на българското председателство, която се очаква да приключи през юни.

По отношение комуникационната стратегия от март на септември е удължен срокът за изпълнение на дейностите по вътрешното и външното брандиране на "НДК - Конгресен център София" ЕАД и Дом номер 2 от Комплекс "Бояна". Поради забавянето при разработването и приемането на културната програма, съответните срокове са променени от март и април на юли.

Друга промяна предвижда Министерският съвет да приеме Програмата на българското председателство през декември, като по този начин ще бъде отчетен в максимална степен постигнатият напредък в рамките на Естонското председателство.