Л. Павлова: Основен приоритет на председателството ни ще е да има европейски фондове и след 2020 г.

По време на нашето ротационно председателство започва дебатът за бъдещето на Европа

Трябва да превърнем европредседателството ни в национална кауза, така като преди 10 години се обединихме за влизането на България в ЕС. Това заяви в ефира на Телевизия Европа ресорният министър Лиляна Павлова.

Тя допълни, че основен приоритет за България ще бъде продължаването на кохезионната политика на Европейския съюз и присъединяването на Западните Балкани към Общността.

“Европейските фондове да продължат и след 2020 година. Това ще е един от основните приоритети на страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС, което България ще оглавяви след около 6 месеца", заяви Павлова.

"По време на нашето ротационно председателство започва дебатът за бъдещето на Европа, за бъдещите политики и ние трябва да отстоим като страна, която се възползва от кохезионните, структурните и европейските фондове, те да продължат за базисна инфраструктура, да продължим да изравняваме неравенствата, така че за структурните, кохезионните фондове, земеделските, трябва да продължи. Това е един от другите приоритети. Това, което е и нашата, вече като държавна политика, визия и стратегия, за която искаме сериозно да отстояваме и да търсим партньорства в рамките на 28-те страни. Това е от следващия програмен период, изцяло да продължи кохезионната политика и финансирането по този тип инструменти за Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионният фонд да продължат в този мащаб и фокус“, каза още ресорният министър.

Тя съобщи, че по подготовката има няколко препятствия. Едно от тях е забавянето на ремонта на НДК с един месец. Там ще се състоят основните събития и срещи на лидерите на ЕС. Друг проблем е увеличаването на бюджета.

“Нашият бюджет одобрен до момента за председателството, както казахте е 150 милиона, но вече заявките са за много повече. До момента само това, за което ви разказвам като заявки, те са много големи, разбира се, зависи как ги гледаме. Ако погледнем целия, аз го наричам уишлист, той стига до 90 милиона отгоре, но, разбира се, това включва страшно много дейности – това включва допълнителни сгради да бъдат ремонтирани – и Национлания исторически музей, но това е вече в пълен мащаб. Все пак екипът по подготовката на европредседателството ще се постарае да се впише в първоначалния бюджет от 150 млн. лева.“

Лиляна Павлова призова също страната ни да се обедини за успешното провеждане на председателството на Съвета на ЕС. Тя окачестви като исторически този момент и коментира, че това би могло да се превърне в една кауза. Освен администрацията на специални обучения ще бъдат подложени и министрите от кабинета “Борисов 3“.

Ресорният министър обяви, че всеки един български министър ще води срещите със своите колеги от ресора, за който отговаря и трябва да бъде добре подготвен.