Кунева: Общото между България и Европа трябва да е водещо при председателството на ЕС

Политика

30-05-2017, 10:23

Снимка:

Пресцентър МОН

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кунева: България може да наложи темата за Западните Балкани като приоритет

Представянето на Европа в България и на България в Европа е важно при председателството на Съвета на Европейския съюз

Общото между България и Европа трябва да е водещо в комуникацията при председателството, каза пред Би Ти Ви Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“ в оставка.

Представянето на Европа в България и на България в Европа е важно при председателството на Съвета на Европейския съюз. Ние сме пълноправен член на ЕС и трябва да покажем общото в историята на страните с нашата държава. Кунева заяви, че е предложила да се направят кратки филми за личностите допринесли и за българското, и за европейското развитие като Виктор Юго, Джеймс Баучер, даде пример тя.

Планът, който изработихме за подготовка на председателството, продължава да се следва, но все още няма изведени на преден план националните приоритети на България, каза Кунева. Стратегическият дневен ред дава основните теми, но ние трябва да наложим своите приоритети, категорична бе тя и заяви, че такива могат да бъдат развитието на Западните Балкани и Брекзит.

Попитана за различното качество на продуктите в Западна и Източна Европа Кунева отговори, че страните могат да поискат промени в европейското законодателство и нови директиви, но най-важното е да има контрол. Това, което България може да направи за себе си, е подобряване на функционирането на институциите и спирането на корупцията и това няма как да стане с европейска директива, добави тя.