Дянков: Новото правителство може да изпълни целия си мандат

Кабинет между ГЕРБ и "Обединени патриоти" може да изпълни целия си мандат

Новото правителство, което предстои да бъде съставено, има възможност да изпълни целия си мандат, а Бойко Борисов със сигурност ще бъде в новия кабинет. Това каза в ефира на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той присъства в Малта на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), където беше и лидерът на партията  победител от вота - Борисов.

Според Дянков основните приоритети на управлението ще са магистрала „Хемус“, средното образование, Brexit и влизането на България в еврозоната. Първите стъпки за влизането ни във валутния механизъм трябва да бъдат направени по време на българското европредседателство, уточни още той.

„Смятам, че има доста добра възможност да се изпълни целият мандат на правителството, най-малкото защото предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Всички разбират, че в началото на следващата година трябва да има стабилно правителство. Затова и съветите към България в Малта бяха да определим няколко приоритета, да подпишем коалиционно споразумение и да следваме тези основни приоритети“, каза Дянков.

По думите му вчера са били определени няколко такива приоритети: магистрала „Хемус“, сериозна реформа в средното образование, Brexit да не е в ущърб за България и влизането ни в еврозоната.

Дянков е категоричен, че Борисов ще е следващият премиер и че ще направи коалиция с Обединените патриоти, но тогава те ще трябва да поемат отговорност и за някои политики.

Според него министерствата, които отговарят за основните приоритети, трябва да останат за ГЕРБ (външно, на финансите, на икономиката, и образователното). За останалите – зависи какви квалифицирани кадри имат коалиционните партньори.

Той заяви, че е напълно възможно Министерство на отбраната да бъде дадено на коалиционните партньори. Известно е, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов има амбиции за поста. Военното министерство и в миналия мандат беше в ръцете на коалиционен партньор, припомни Дянков.

Той посочи, че първата стъпка към влизане в еврозоната трябва да се направи по време на българското европредседателство, защото в противен случай след това „ще трябва да чакаме твърде много.

Той коментира и предизборните обещания на ГЕРБ за повишаване на минималната и средната работна заплата. По думите му едното от тях – за средната работна заплата, не е реалистично, защото тя не зависи от правителството и не е сериозно да се обещава.