Служебното правителство решило тайно-ще приемаме бежанци от Турция?

В решението не се посочва броят на хората, които ще бъдат приети

България ще започне да приема бежанци от Турция и официално, е решило правителството в сряда, пише "Сега". Решението не е обявено публично, припомня Faktor.bg. 

Министрите се позовават на подписаното през март м.г. споразумение между ЕС и южната ни съседка за презаселване на мигранти, което не се признава от Общия съд на ЕС и от отделни държави. 

В решението не се посочва бройката на хората, които ще бъдат приети, но според източник на изданието става дума за около 50 души. Още толкова България има ангажимент да приеме по друго споразумение от Гърция или Италия до края на годината. 

През октомври бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията да приеме 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция. 

По информация на Европейската комисия досега по споразумението за релокация на ЕС у нас са дошли 29 чужденци от Гърция.

Всеки чужденец ще бъде избиран от български екипи, които ще бъдат командировани в Турция. В тях ще се включат експерти от агенцията за бежанците, ДАНС, МВР и преводачи. Документите на чужденците ще се подготвят от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Българските екипи ще проверяват истинността на паспортите и ще снемат пръстови отпечатъци. Те ще оформят досиета на мигрантите, които предстои да бъдат приети по схемата за презаселване. Досиетата трябва да съдържат лични данни и друга информация, въз основа на която да бъде направена преценка за наличието на основания да се смята, че чужденецът би могъл да бъде заплаха за обществения ред или националната сигурност на България. 

На базата на изготвеното досие и предоставените от комисариата на ООН документи екипът ще изготвя писмен доклад с предложение относно приемането на хората в България по схемата за презаселване. 

Парадоксалното е, че България тръгва да изпълнява договорката с Турция в момент на остра криза в отношенията между Ердоган и европейските правителства. Освен това в началото на месеца Общият съд на ЕС отхвърли като неофициална договорката между Евросъюза и Турция от миналия март за решаване на мигрантската криза. Според магистратите решение за сключване на споразумение с турското правителство не е вземано нито от Европейския съвет, нито от която и да било друга институция на ЕС. 

В деня, в който българският кабинет взе решението за приемане на бежанци от Турция, лидерите на Чехия, Унгария, Словакия и Полша съобщиха, че няма да приемат плана за преразпределение на мигрантите, изготвен от Европейския съюз. 

"Този план е чисто изнудване и ние няма да го приемем", се казва в съобщение на страните от Вишеградската група. И четирите държави от доста време насам открито се противопоставят на допълнителното натоварване и приемане на мигранти, основно от Сирия. 

По време на съвместна пресконференция във Варшава полският министър-председател Беата Шидло заяви, че "Групата никога няма да приеме този диктат и това изнудване" по отношение на бежанската политика. 

Съвместното изявление бе подписано от премиера на Чехия Бохуслав Соботка, премиера на Унгария Виктор Орбан, премиера на Полша Беата Шидло и премиера на Словакия Роберт Фицо. 

От Брюксел предупредиха, че държавите, които отказват да изпълнят плана за преразпределение на бежанци, може да бъдат изправени пред финансови санкции. 

Броят на бежанците, които са избягали от конфликта в Сирия, е надвишил пет милиона, съобщиха в четвъртък от ООН, предаде Франс прес.