Дянков: Дръпнахме парите на министерствата от КТБ и ги спасихме, там имаше проблем

Относно обвиненията, Дянков заяви, че клеветите са излезли от много близки съратници на Цветан Василев

"Нищо не очаквам да се случи около КТБ, защото много време мина. Дръпнахме парите на министерствата от банката и ги спасихме, защото там имаше проблем. Много бързо се развиваше банката и това не ми харесваше. Съзнателно избягвах срещи с Цветан Василев." Това разкри пред Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Той е притеснен от факта, че много образовани млади хора са дошли на Острова през последните два месеца. Като цяло това е пагубно за България, но хората мислят рационално, защото след две години ще е трудно. Популизмът е на мода в Европа и в България това не е изключение“, каза още Дянков.

Попитан какво е не е свършил като министър, той каза, че кабинетът е имал възможност рязко да увеличи учителските заплати, но не го направил. „Това ми е грях. През 2009-2010 фокусът беше здравето, но пак не стана. Много добре организирани фармацевтични лобита – български и чужди, пречат. Трудно да се бориш с тях. Стефан Константинов пробва, но не успя. Четирима министри се смениха тогава, но нещата пак не станаха“, добави той.

Дянков каза още, че се чува сравнително често с Бойко Борисов, но не се виждат, защото не е в България.

Относно обвинението, което му повдигна прокуратурата за скандала около ЕВН, той обясни: „Разбрах от близки за обвинението. Аз им се обадих на разследващите. Намерих централния телефон на прокуратурата и се чух с хора. Имам теза защо тези клевети излязоха."