Л. Павлова: Поредната драматургична постановка на БСП не се получи и днес

Лиляна Павлова, Теменужка Петкова и Ивелина Василева отговориха на критиките на БСП

"Наслушахме се на много глупости. И станахме за смях пред ЕК. Налага се за трети път ЕК да опровергава БСП. Тук съм да опровергая твърдението, че ОПОС ще бъде спряна - некомпетентността пречи на управлението. ОПОС явно им е травма - два пъти им е спирана. Към настоящия момент няма никакъв проблем с програмата - 1,3 млрд лв са на разполижение на бенефициенти. Само минала седмица подписахме три договора във водния сектор - Плевен, Приморско и Айтос". Това каза министър Ивелина Василева на съвместен брифинг с министрите Павлова и Петкова.

"Поредната драматургична постановка на БСП не се получи и днес. Към днешна дата България е с договорени 1/3 от еврофондове, която я подрежда сред държавите с най-добро усвояване. Програма ОПРР е договорена над 50 на сто. Поредният им балон се спука", коментира Лиляна Павлова.

"От 28 области в 20 имаме създадени ВиК асоциации. В тези 7 области, 15 са общините, които отказват реформи. Общинските съвети са доминирани от БСП. Но до края на годината имат възможност да си подготвят документите и да кандидатстват за финансиране. Затова всичко, което говори БСП, е фалш", каза още Павлова.

"По отношение на драматургията, която колегите от БСП се опитаха да разиграят днес - тя е болна тема за тях - говорят с лъжи и се заиграват със страховете на хората. Пълна лъжа е, че ГЕРБ залага бомба в енергетиката и не може да управлява сектора - досега управлението на ГЕРБ винаги е било в ролята на сапьор в енергетиката на техните бомби", каза Министър Петкова и припомни: "Първа бомба - Белене - платихме я, тя не избухна така, както те искаха, защото намерихме правилния диалог с руските партньори и спестихме 90 млн. лв. на гражданите. Обезвредихме и неплатените задължения към двете американски централи. Когато поехме задлъжнялостта бе 400 млн. лв. Към момента паричните потоци са в размер на 1.113 млрд. лв. За недостига на ток - мислех, че колегите от БСП имат по-голяма експертност, но това не е така. Бъркат предоставянето на аварийна помощ с вноса на енергия. Забравили са, че това е обичайна правктика, която се е прилагала и досега - 2013 г. са искали и им е предоставяна 4200 мегават часа. ЕСО е поискала връщане на предоставяната вече от нас помощ за Турция и Румъния. Турция ни дължи 1800 мегават часа, Сърбия също ни дължи. Няма опасност от режим на тока, успяхме да се справим в тази критична за последните 20 години ситуация. Имаме необходимите запаси от въглища, централите работят с необходимата мощност", каза министър Петкова.