Балотажът: Победа за ГЕРБ и срив за БСП, Реформаторите с три големи града, ДПС губи стари "крепости"

Политика

02-11-2015, 07:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Георги Кадиев обяви във Фейсбук, че БСП е разгромена

ГЕРБ спечели кметските места в 22 областни града и продължава да е със сериозни шансове да победи и в Пловдив, пише dnevnik.bg. Реформаторският блок успя да откъсне три града - Монтана, Плевен и Добрич, а БСП за първи път остана без нито един. ДПС запази Кърджали, но загуби влиянието си в емблематични общини като Исперих и Кубрат, които управлява от години.

Това накратко е равносметката от местните избори след балотажа на 1 ноември. Вторият тур  започна със сигналите от почти всички участващи партии за изборни нарушения и купуване на гласове. И с изопването на отношенията между партньорите в управлението - ГЕРБ и Реформаторския блок, заради резултата в Плевен.

Най-важното от изборната нощ:

03.07ч При обработени 92.5% от протоколите на секционните комисии в Пловдив кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев води, макар и с по-малко от процент и половина. Гласовете за него са 50.68 срещу 49.32 на сто за опонента му Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

02.15ч. ДПС губи емблематични за партията общини: Исперих и Кубрат няма да бъдат управлявани от представители на движението след повече от две десетилетия доминация. В Гърмен "соколът на ДПС" Ахмед Башев, както го представяше в предизборната кампания лидерът на ДПС Лютви Местан, отстъпи на Минка Капитанова и няма да се върне на някогашния си пост.

03.01ч. При 92.5% обработени протоколи в Пловдив разликата между кандидидатите на ГЕРБ и на Патриотичния фронт е по-малко от процент и половина. Води Иван Тотев (ГЕРБ) с 50.68 срещу 49.32% за Славчо Атанасов.

01.50ч. След балотажа на местните избори Ботевград, Етрополе и Своге ще бъдат с нови кметове, показват междинните резултати на сайта на ЦИК. Дългогодишният кмет в Ботевград Георги Георгиев губи с 33.83% от Иван Гавалюгов с 66.17%. Начело на Етрополе ще е бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Димитър Димитров, издигнат като независим, но подкрепен от БАСТА на Емил Димитров (известен като Фаса или Ротманса). В Своге напред излиза Емил Иванов, известен като Емо Софийския - бивш кмет, бивш депутат от ДПС, бивш областен управител на София-област.

01.25ч. Дългогодишните кметове в Петрич и Свищов, които се явиха на вота от Реформаторския блок, паднаха от власт, показа справка на "Дневник" в сайтовете на общинските избирателни комисии. И Станислав Благов, и Вельо Илиев се бореха за пети мандат, но най-вероятно не са успели да победят на балотажа на местните избори.

00.35ч. Депутатът от БСП Георги Кадиев, който остана четвърти в кметската надпревара в София, обяви във "Фейсбук", че БСП е била разгромена и анонсира нов политически проект, призовавайки съмишлениците си, които не харесват купуването на избори, корупцията, примирението, бедността, безработицата, западналите села и градове, да се присъединят към него за "нещо хубаво".