Стамен Белчев е удачен вариант да остане треньор на ЦСКА

Играчите се чувстват добре при него

Нов вариант изникна по така горещата тема за треньора на ЦСКА. Както вече стана ясно, ръководството на "червените" умува кой да води тима след Нова година, но нищо чудно до променя да не се стигне и Стамен Белчев да остане за постоянно.

Припомняме, че вариантите за треньор на ЦСКА до края на миналата седмица бяха Светослав Тодоров и Красимир Балъков, а в публичното пространство се появи още едно име - Александър Томаш, който в момента е на стаж в Манчестър Юнайтед. Колегите от "Тема Спорт" твърдят, че Белчев ще запази поста си. 47-годишният специалист получава доверието на ръководството на клуба да продължи да води отбора до края на сезо­на.

До това решение на управата на "червените" се е стигнало вчера, ка­то то ще бъде обявено официално най-късно в петък. Очаква се завръща­нето от Маями на Христо Стоичков, за което БЛИЦ първи разкри. Той ще е в София днес или утре. Камата обаче няма да се намесва при избора на треньор.

Белчев пое на пожар ЦСКА след напускането на Едуард Йорданеску, като постигна 3 побе­ди и 1 равенство в четирите си мача при голова раз­лика 7:0. Основните ак­ционери в клуба дълго са дискутирали и сондира­ли около половин дузина потенциални имена за постоянен треньор. В крайна сметка на този етап не се е стигнало до друг вариант и Бел­чев запазва поста си. Проучване на "Тема Спорт" показа, че три са ос­новните аргументи, които са наклонили везните за оставането на Белчев.

Подобри колектива в отбора

На първо време Стамен Белчев направи нещо, с кое­то предшествениците му Христо Янев и Едуард Йорда­неску срещаха големи труд­ности - спечели мачовете в графата "Задължителни". Изключение е двубоят с Локо (ГО) (0:0), в който ЦСКА изпус­на победата, след като не ус­пя да превърне в гол нито един от 15-те си удара по по­сока вратата на домакини­те. Като цяло при Белчев се наблюдава стабилизиране на играта на ЦСКА. В последния мач срещу русенци (3:0) вече се забеляза подобрение и в поведението на играчите. Особено през второто полувреме те напълно смачкаха съперника и изнесоха една от силните си есенни продукции. Било то и подир дъжд качулка.

В четирите мача под ръковод­ството на Белчев дотук се наблюдава сравнително успо­коение на отбора. Играчите се поотпуснаха от напреже­нието, което ги бе обхвана­ло, но все още има да се рабо­ти по този елемент, факт е, че Белчев действа позитив­но на отбора, тъй като излъчва спокойствие, а също и увереност в своите каче­ства и тези на отбора. Янев и Йорданеску изглеждаха съ­сипани от стреса само след две-три срещи в елита, докато при Белчев това не се забе­лязва. Той сякаш се изолира от напрежението и това но­си резултати. Нов треньор на негово място в този момент би се чувствал доста по-притиснат, предвид неубеди­телното есенно представяне на ЦСКА. Белчев по­добри атмосфе­рата в съблекал­нята и стегна ко­лектива, нещо, ко­ето бе основен проб­лем при предшествениците му.

Познава отлично качествата на играчите

Може би най-силният коз за оставането на Стамен Белчев е, че познава отлично качествата на играчите. Пределно наясно е с потенци­ала на всеки един от състеза­телите. Той познава повече­то футболисти още от Литекс, където бе треньор и помощник на дубъла през миналия сезон. През есента на на 2015 г. Белчев се запозна с възможностите на младоците, а напролет, вече в щаба на Любо Пенев, и тези на по-опитните играчи. Сега доста от тези  футболисти  са  в ЦСКА, познават Стамен, той също и това го улеснява значително. Ра­ботата му в дубъла на "армейците" този сезон също допринесе по това направление. В мо­мента, който и друг трень­ор да дойде, ще се нуждае от период на опознаване с отбора.

Футболистите го харесват

Почти всеки футбо­лист, който даде интервю след последни­те 4 мача, изрази по­зитивно мнение за Стамен Белчев. Да, това е традиция за всеки играч - никой ня­ма да каже в прав текст, че не харес­ва треньора си. Но по  времето на Йорданеску мнени­ята на футболис­тите по това направление бяха сдържани и леко ук­лончиви. А сега ос­новни фигури като Манолев и Чорбад­жийски в прав текст заявиха, че комуника­цията се е подобрила при Белчев. Тук спокой­ствието на треньора също допринася, а и той настоява за повече разговори между играчи­те. Определено при него игра­чите се чувстват по-увере­ни на терена. Тяхното мне­ние е, че ще е по-добре той да остане, отколкото да се рискува с друг треньор.