Плевнелиев: Талантът на младите хора на България е най-ценният ни ресурс

Всеки дарителски акт е животворен и далновиден

Талантът на младите хора на България е най-ценният ни ресурс, който трябва да се разкрива, подпомага и насърчава. Те трябва да получат шанс да продължат образованието си и да започнат с повече увереност своя професионален път. Дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън вече дванадесет години има не само национален обхват, но и успява да преодолее едно от най-дискриминиращите разделения в България – между големите градове и малките селища. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчването на стипендиите „Нели и Робърт Гипсън“ за български студенти с високи академични постижения, чиито семейства са затруднени да покрият разходите за образованието им.

Държавният глава подчерта, че от 2004 г. насам създаденият фонд от Нели и Робърт Гипсън в сферата на образованието, със сътрудничеството на фондациите „Св. Св. Кирил и Методий“ и Американската фондация за България, вече е подкрепил над 1150 млади българи в пълния им курс на обучение.“Благодарение на дарителството в образованието стотици млади българи, постигнали отлични академични резултати в нашите висши учебни заведения, но изпитващи сериозни материални затруднения, имат шанса да продължат своето образование и да сбъднат мечтите си с помощта на предоставените стипендии от семейството.“, допълни президентът.

„Вярвам, че няма малка и голяма благотворителност. Щедростта не може да бъде измерена и подредена по значимост. Всеки дарителски акт е животворен и далновиден. Така се създава едно по-устойчиво бъдеще, укрепва се общността, възпитават се доброта, доверие и най-важните човешки ценности.”, заяви държавният глава.