Плевнелиев: Да се обединим отново около каузата „Българската Коледа“

Дарителството е достойна кауза и ценност, която трябва да възпитаваме в младото поколение от най-ранна детска възраст

Да се обединим отново около каузата „Българската Коледа“ в общия ни стремеж да помогнем за повече здрави деца на България, защото дарителството е достойна кауза и ценност, която трябва да възпитаваме в младото поколение от най-ранна детска възраст. За това призова президентът Росен Плевнелиев на чаша вино пред дарителите, лицата и медийните партньори, с чиято помощ и подкрепа се реализират две високохуманни инициативи на държавния глава – „Подкрепи една мечта“ и „Българската Коледа“.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че общите ценности обединяват гражданите да дарят времето и финансовите си средства, както и да предложат уменията си за утвърждаване на значими каузи. Тези благотворителни инициативи не само помагат на деца в неравностойно положение или със здравословни проблеми, но и обединяват отговорните и позитивни хора, които искат да бъдат част от решаването на обществените проблеми. „Щастлив съм да бъда не само свидетел, но и участник в общите усилия на институциите и гражданите в стремежа ни да възродим и осъвременим добротворчеството и дарителските традиции, да ги обвържем с националните ценности. Няма по-голямо удовлетворение  от това да допринесеш за добруването на хората и обществото, в което живееш.“, каза още държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че за 5 години, инициативата „Подкрепи една мечта“ подаде ръка на 999 младежи в неравностойно социално положение, а от създаването си досега „Българската Коледа“ е подпомогнала лечението на 3 400 деца и е дарила съвременна високотехнологична апаратура на 230 детски клиники в цялата страна. „Отвъд числата има по-важни неща и това са човешките съдби и солидарността между хората. Със своя доброволчески жест Вие показахте, че сте съпричастни към съдбата на болните деца. Вашата отдаденост и воля да промените живота на дете, да го направите по-достоен, е израз на способността Ви да откликнете на чуждата болка и на умението да я съпреживеете.“, допълни президентът.

Държавният глава заяви, че в резултат на дарителската кампания 2015/2016г. и благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, бяха събрани близо 2 400 000 лв. С 600 000 лв. от тази сума, през 2016 г. дарителите на „Българската Коледа” са променили 471 деца за диагностика, лечение и рехабилитация. За да помогне за спасяването на децата в критично здравословно състояние, „Българската Коледа“ е дарила медицинска апаратура на обща стойност 1 600 000 лв. на 19 лечебни заведения от цялата страна – университетски и много профилни болници, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение. “Вярвам, че и през 2017 г. „Българската Коледа“ ще успее отново да помогне на много деца да се преборят с болестта и да водят пълноценен живот. На 30 ноември 2016 г. ще обявим началото на четиринадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, кампания 2016/ 2017 г.“, каза още Росен Плевнелиев.

„Сред нас са утвърдени български спортисти, артисти, режисьори, сценаристи – всички Вие се превърнахте в доброволци, и със своите таланти и отговорност успяхте да покажете защо са важни и нужни благотворителните каузи. С примера на своите лични и професионални успехи накарахте много българи да повярват в силата на доброто. Всички Вие проявихте благородство в името, както на младежите в неравностойно социално положение, така и на болните деца, и доказахте, че доброволчеството е достойна кауза за всеки истински човек.“, заяви президентът като благодари за всеотдайния труд, солидарността и съпричастността към съдбата на младежите в неравностойно социално положение, изпадналите в беда деца и техните семейства, както