Плевнелиев: Ще връча третия мандат на тези които гарантират съставяне на правителство

Това Народно събрание свърши не малко смислени неща, все още не е изчерпало потенциала си

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че свиканият от него КСНС е бил един пореден опит да се потърси общо решение на създалата се ситуация след оставката на премиера Борисов.

"Днес държавата се намира в нелесна, сложна ситуация, от която трябва да намерим най-добрият изход за народа. Държавният глава полага усилия да се намери този изход, това беше основната цел на свикания днес КСНС ", каза Плевнелиев.

Това Народно събрание свърши не малко смислени неща, каза Плевнелиев и уточни: "През реформата в сектор "Сигурност", реформата в българската енергетика, българското образование, през пенсионната реформа и много други действия, които предвижиха държавата напред."

По думите му се гарантира стабилност, икономически растеж, който днес е вторият най-добър в ЕС, безработицата е доста ниска - това са постижения на едно работещо НС, каза президента.

Той заяви, че на приключилия Консултативен съвет той е призовал политическите сили да надмогнат моментните емоции, да надскочат тясно партийните си интереси, да потърсят формула за съставяне на правителство. Давам всичко от себе си това Народно събрание да продължи дейността си, т.е да бъде способно да излъчи работещо правителство.

"Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата. Вярвам, че политическите кризи могат да ни служат като отправна точка за коригиране на политическите грешки", каза Плевнелиев и каза, че може да се намери точната формула за съставяне на нов кабинет.

Аргументите за това са много. Един от тях е предстоящото българско председателство на ЕС, допълни Плевнелиев.

Президентът коментира и намеренията за промени в Изборния кодекс. Ако се бърза, държавата може да бъде вкарана в трайна нестабилност, каза той.

Плевнелиев заяви, че тема на дебатите на КСНС е била и възможна дата на предсрочни парламентарни избори и се е постигнало принципно съгласие датата да е края на март - началото на април, но при положение, че НС няма възможност да излъчи правителство. Разбира се, насрочването на датата на изборите е изключително правомощие на новоизбрания държавен глава, каза президентът.

Плевнелиев уточни, че е поканил новоизбрания президент Румен Радев, защото е негово задължението да посочи датата за избори. Тъй като Радев не присъства на КСНС, крайна и конкретна дата е невъзможно за момента да се определи и това остава отговорност на Радев.

Росен Плевнелиев заяви, че е длъжен да връчи мандати за съставяне на правителство, така както повелява Конституцията. Тъй като двете основни политически сили ясно са заявили, че ще върнат мандата, той изрази надежда, че е възможно да се реализира третият мандат, за да не изпадне държавата в криза.

"Със сигурност смятам да връча третия мандат на тези, които най-много гарантират, че ще направят опит за съставяне на правителство в рамките на 43-ото НС", каза той.