97 млн.лв. ще бъдат възстановени на 148 български компании за енергийна ефективност

"В министерството на енергетиката са постъпили 148 заявления от български компании във връзка с Наредбата за намаляване на тежестта за бизнеса от разходите за енергия от възобновяеми източници". Това заяви днес в Пловдив енергийният министър Теменужка Петкова, която посети КЦМ. На предприятията ще бъдат изплатени общо 97 млн. лв. Петкова каза още, че Наредбата е влезнала в сила със задна дата и периодът за отпускането на помощите е от 1 август 2015 година до 30 юни тази година.
Министър Петкова връчи едно от първите в страната удостоверения за отпусната помощ на главния изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД Румен Цонев. "Национална електрическа компания" ЕАД ще въстанови близо 8 милиона лева на КЦМ  за потребената енергия. Цонев е категоричен, че комбинатът ще вложи сумата в нови инвестиции.
Министър Петкова припомни, че още с първите промени в Закона за енергетиката от месец март 2015 г. бяха приети насоките на Европейския съюз и бе разработена Наредба за намаляване на тежестта за бизнеса от разходите за възобновяема енергия. Наредбата бе нотифицирана от Европейската комисия, считано от септември 2015 г.
По думите на енергийния министър с предоставянето на помощта, българското правителство гарантира благоприятна среда за развитие на бизнеса. С намаляването на разходите за енергия, предприятията у нас ще подобрят конкурентоспособността си на местните и на чуждестранните пазари, каза още Петкова.

"Биовет" в Пещера и КЦМ в Пловдив са първите две предприятия, на които им се отпуска помощта.