Теменужка Петкова: Ще има проверки на дружествата в енергийния сектор

Предприети са мерки за финансовото оздравяване на сектор "Енергетика"

Промените в сектор енергетика, винаги са се взимали под натиска на определени политически решения. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова, съобщи „Фокус”.

Теменужка Петкова визира тема за АЕЦ "Белене" и други проекти. Тя изтъкна факта, че за да не се повтори случилото се с тях държавата и бизнесът трябва да се обединят в усилията си. "Ние набелязахме един пакет от мерки в сектора енергетика, като част от тези мерки вече се прилагат", каза тя.

По думите й, единият вид, предприети мерки са насочени към финансовото оздравяване на сектор "Енергетика". "От друга страна усилията ни са насочени към постигане на енергийна независимост на страната ни", каза тя. Министър Петкова каза още, че се водят преговори за двете централи ТЕЦ "Марица-Изток 1" ТЕЦ "Марица -Изток-3", с американски централи.

Тя уточни, че са създадени две работни групи, които имат за цел да водят преговори по дългосрочните договори с двете американски централи. "Това, което иска да споделя с вас е по отношение на ревизиите, които се извършват на НЕК, както и в ТЕЦ "Марица-Изток 1,2 и 3", поясни енергийният министър.

По думите й, поетапно ще се възлагат финансови инспекции и допълни, че съвсем скоро ще бъдат възложени проверки и на другите дружества в сектора.