Теменужка Петкова: Мерките за енергийна ефективност намаляват вредните газове и реализират икономии

Това заяви днес енергийният министър при откриването на обновена по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ детска градина в Несебър

„Мерките за енергийна ефективност дават възможност да се реализират спестявания от разходи за енергия, да се намалят емисиите от вредни газове и да се осигури комфортът на най-ценното, което имаме – нашите деца“. Това заяви днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването на обновената със средства по Програма  "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, сградата за на ОДЗ "Яна Лъскова" в град Несебър, съобщават от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Извършените строителнно-монтажни работи в детската градина, с капацитет от 270 деца, са на стойност близо 90 000 лева. С осигурените средства и в резултат на анализа на енергопотреблението , ще бъдат намалени разходите за осигуряване на битова гореща вода чрез внедряване на възобновяем енергиен източник, посредством монтиране на слънчеви панели за затопляне на топла вода за битови нужди в санитарните помещения, кухнята и съществуващия басейн.

 Очакваният екологичен ефект е спестяването на 25,33 тона въглеродни емисии. Обновяването на ОДЗ „Яна Лъскова“ е изпълнен съвместно с норвежките партньори „Хенрик Сторм Офтеланд Ер§Ди“ – Осло и е част от проекта на Община Несебър „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на общината по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е на стойност 638 427 лева.

В рамките на проекта се обновяват седем детски градини на територията на общината, като освен в гр. Несебър те се намират и в гр. Свети Влас и Обзор, селата Равда, Оризаре и Кошарица. Със средствата от безвъзмездната помощ ще бъдат изградени и въведени в експлоатация 7 инсталации за подготовка на БГВ (битова гореща вода) с плоски селективни слънчеви колектори, като на годишна база седемте обекта общо ще усвояват 184 060 КWh слънчева енергия, ще намалят емисиите на CO2 със 141,68 тона/год. и ще правят икономии от разходите за ел.енергия и дизел за подготовка на БГВ за сградите в размер на 40 379,80 лева/год.

За Черноморския регион са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за четири общини – Несебър, Поморие, Бургас и Приморско. Общият размер на предоставените средства възлиза на повече от 2,5 млн. лева. С тях се обновяват общо 10 сгради, от които 7 в община Несебър и по една в останалите общини.