Владислав Горанов: Разликата е малка и тя може да бъде преодоляна

Не съм министър в оставка. Когато правителството не участва в едни избори, то не трябва да става заложник на тях

Няма единна позиция в ГЕРБ за подаване на оставка, не съм министър в оставка. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред „Нова телевизия”. 

На въпрос признава се ли за изборна загуба резултатът от екзит пола и министър в оставка ли е финансовият министър, Горанов заяви: „Оставката може да я подаде само премиерът, но е твърдо рано още. Има още време за резултатите от чужбина, а и окончателните в големите градове, където избирателната активност стартира в следобедните часове на деня. Ситуацията е много динамична”. 

„Личното ми мнение е, че не съм министър в оставка. Има остри дебати, в които от едната страна е позицията как трябва да сме хора на честа, които когато анонсираме нещо трябва да го изпълняваме. Но моето мнение е, че първо нямаме окончателни резултати, за да коментираме дали трябва да се подава оставка на правителството”, каза финансовият министър. 

„Второ правителството през по-голямата част от кампанията не участва в изборите. Няма единна позиция и окончателно решение в ГЕРБ. С изпълнителната комисия тече заседание в момента, то няма да приключи в близките час – два. Разликата е толкова малка, че може да бъде променена”, заяви Горанов.

По думите му в момента има само хипотези. „Не коментирам позицията на премиера, а моята. Няма смислени аргументи в момента да се избързва с подаване на оставка. Няма официална позиция на мандатоносителя”, категоричен бе Горанов.

 „Когато правителството не участва в едни избори, то не трябва да става заложник на тях. Честно е, когато резултатите покажат, че не си първа политическа сила ти да прецениш дали трябва да останеш като основен отговорник за изпълнителната власт. Ако анализираме резултатите - коя е първата политическа сила на изборите тази вечер?”, попита Владислав Горанов. По думите му технически погледнато единствената партия с кандидат е тази на Татяна Дончева и на ГЕРБ. „Срещите с Борисов продължават, не сме имали окончателно решение. Той не е взел решение, тъй като няма все още резултати. Резултатът не е добър за ГЕРБ или е много добър, ако го гледаме чисто тясно партийно, защото единствено застана с лицето си пред избирателите. Дали късно извадихме кандидата си – не, дали е подходящ – със сигурност малко по-опитни политици познавам в това състезание, тъй като другият кандидат, който води няма един ден политически опит”, заяви Горанов.