ЦИК: Изборният ден не може да бъде прекъсван

Юристите на "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" алармирали комисията за множество нарушения в южната ни съседка

Изборният ден в страната и извън нея не може да бъде прекъснат. Това заяви по време на брифинг говорителят на ЦИК Камелия Нейкова по повод искането на „Обединени патриоти-НФСБ, Атака и ВМРО“ за спиране на изборния процес в Турция заради десетки сигнали за нарушения при провеждането на президентските избори в южната ни съседка.

Няма нито една жалба за контролиран вот или купуване на гласове, увериха от Централната избирателна комисия в 13:30 часа в изборния ден. 76 жалби са постъпили от началото на изборния ден до момента. Част от тях са свързани с упражняването на права от български граждани в изборите и националния референдум. Получени са сигнали, че в някои секционни избирателни комисии кабинките за гласуване са разделени. В тях имало отделна, предвидена за националния референдум, и друга- за президент. По този начин избирателят излиза от едната кабинка и след това отива във втората кабина, което не е редно. Затова от ЦИК напомниха, че избирателят влиза в кабината за гласуване един път.

Има случаи, в които не са откъснати отрязъците от бюлетината. По този повод ЦИК е дала указания тези гласове да бъдат зачетени за действителни, ако правилно е отбелязан вотът в тях, тъй като това е грешка на секционната избирателна комисия, а не на избирателя. На места имало и проблеми с машинното гласуване. Във Варна е имало проблем с машините, но е отстранен своевременно. Има и случаи, в които не са допуснати наблюдатели и застъпници. От застъпниците било изисквано нотариално заверено пълномощно. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че секционните комисии трябва да са наясно, че съгласно ИК не се изисква такова пълномощно. Избиратели се подреждали по азбучен ред и така се допускали до гласуване в 24-ти район в столичния квартал „Дружба“. От ЦИК бяха категорични, че това е недопустимо.

В квартал „Красна поляна“ в избирателната кутия за референдума е пусната и бюлетината за президент. Това е грешка на СИК, така че ако бюлетината отговаря на изискванията за действителност, бюлетината ще се зачете като действителна, увериха от ЦИК.