Прекрасен Лудогорец изгуби заради липса на хладнокръвие

Загубата от Арсенал ще ги принуди да играят задължително за победа с Базел

Лудогорец доказва за сетен път,че е повече от нестандартен отбор. Да загубиш с 0:6 в Лондон, при това от силен Арсенал, и в София да смачкаш същия този тим на "артилеристите".

Загубата с 2:3 този път дойде защото идеално наученият урок от първия мач на "Емирейтс" за миг бе забравен. При 2:2, в края на мача, лудогорци тръгнаха напред за победа. Оголването в защита доведе до гола-слалом на Месут Йозил. Просто един прекрасен Лудогорец загуби заради липсата на хладнокръвие съвсем в последните минути на мача.

Но се видя и друго. Ако Владо Стоянов не е във форма, то Милан Борян отново показа,че е хазартен. Вторият гол бе след неразчетено излизане. А при третия хукна безмислено напред да се надиграва с Йозил.

Единствения отбор,при това супертим, който можеше да си позволи да играе почти без вратар, бе този на Аякс от началото на 70-те години. Тогава Стуй беше почти символичен страж. Но напред бе гениалния Йохан Кройф с неговия страхотен асистент Йохан Неескенс. Да не говорим за плеядата полеви играчи, които бяха от бековете до нападателите феноменални.

Лудогорец може да има страхотния финтьор Кафу,голаджиите Кешеру и Вандерсон, но те не са оня велик Аякс. Да, Лудогорец е много балансиран отбор в халфовата линия и в атака. Направиха Арсенал в много случаи буквално за смях с мълниеносните си разсичащи атаки. но ако искат да печелят мачове срещу големи отбори, не могат да си позволят да оставят проблемен вратарския пост. Както и да имат пукнатини в защитата.

Независимо дали иначе добрият Владо Стоянов е изпаднал от форма, или бойкият Милан Борян не разчита хазартните си изяви. С Арсенал  Милан повтори грешката си при третия гол, както с Ливърпул на "Анфийлд",в първото участие на лудогорци в групите на Шампионската лига, когато вместо да избие топката, тръгна да се прави на техничар и да спира кълбото. И предизвика дузпа за победното попадение за 2:1 на мърсисайдци.


След загубата трябва да се опрем на пословицата "всяко зло за добро". Ако Лудогорец бе направил съвсем заслужено 2:2 с Арсенал щеше да има вече две точки. А загубилият Базел като домакин от ПСЖ с 1:2 си остава с една. И тогава, въпреки многото чужденци при разградчани, щеше да надделее българския манталитет да се играе за равен с Базел. А когато се играе за равен обикновено се губи. След като и Лудогорец остана с една точка трябва да излезе на всяка цена за победа с Базел. Само да не тръгнат по тънката лайсна на кръчмарските сметки,че и 0:0 е добре след 1:1 в Базел и предимството с голове на чужд терен. Защото тогава "не мърда" едно 4:4 в полза на швейцарския тим.