Победи за Кузманов и Каратанчева на сингъл

Три полуфинала на двойки в ITF турнири ще са с българско участие

Националът на България за купа "Дейвис" Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърди кортове в турския курорт в Анталия с награден фонд 10,000 долара. Поставеният под №1 Кузманов елиминира преминалия през квалификациите Андрю Рупли (Швейцария) с 6:2, 6:4 за 89 минути. Пловдивчанинът поведе с 4:0 по пътя си към успеха в първия сет, а във втората част той реализира решаващия пробив в седмия гейм, за да триумфира. Така Кузманов си осигури 2 точки за световната ранглиста и 292 долара, а за място на полуфиналите той ще играе срещу осмия поставен представител на домакините Алтуг Челикбилек.

Друг българин - шестият в схемата Александър Лазов, отпадна във втория кръг след поражение от Яник Ванденбулке (Белгия) с 5:7, 4:6.

На двойки Кузманов и Лазов се наложиха над турците Мухамет Хайлаз и Сефа Сулуоглу с 6:2, 6:3 и ще играят на полуфинал срещу Хавиер Пулгар Грасия (Испания) и Стефан Срърленд-Маркович (Великобритания).

Сесил Каратанчева се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърди кортове в Мейкън (САЩ) с награден фонд 50 хиляди долара. Каратанчева се наложи с 6:2, 7:5 над представителката на домакините Ронит Юровски, "щастливата губеща" от квалификациите. 27-годишната софиянка спечели първия сет със серия от четири поредни гейма, а във втората част постигна обрат от 1:4, за да стигне до успеха след 85 минути игра.

С победата Каратанчева заработи 1267 долара и 15 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 233-ото място. Следващата съперничка на българката ще бъде 17-годишната левичарка Кейла Дей от САЩ. Дей, 268-а в класацията на WTA, се наложи категорично във втория кръг над водачката в схемата и 104-а в света Саманта Крофърд също от САЩ с 6:3, 6:2.

Александрина Найденова се класира за полуфиналите на двойки на турнира на ITF в Лиуджоу (Китай) с награден фонд 50,000 долара. В тандем с китайката Сиаоди Ю, топ поставени, се наложиха над Ихон Ли и Яфан Ван от Китай с 6:1, 7:6(7). Така за място на финала двете ще срещнат рускините Вероника Кудерметова и Александра Поспелова.

В схемата на сингъл Найденова отпадна във втория кръг след поражение от четвъртата поставена Лив Чжу (Китай) с 4:6, 2:6.