Цветан Цветанов: Трябва да има системен подход за интеграция на бежанците

В България показахме, че толерантността и разбирателството са важни за нас

Това, което правим в България, освен политиките на правителството на Бойко Борисов, е да стигнем до всички български граждани чрез информация – за това изключително много ни помагат Жени ГЕРБ. Информацията подпомага интеграцията. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 43-тото Народно събрание и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на организирания от ЕНП Жени конгрес „Миграция и интеграция“ в София. По време на откриването на конференцията приветствия отправиха председателят на ЕНП Жени Дорис Пак, зам.-председателят на ЕНП Жени, член на Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел и кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева.
Според Цветанов темата за бежанците ще вълнува Европа поне още 15 години. „Трябва да извлечем позитивите и добрите практики на другите държави в борбата с мигрантския натиск. Нужно е обаче и да си направим изводи за това, че една определена група хора живее в Европа, защото голяма част от терористичните атентати бяха извършени от трето поколение бежанци, живеещи в Европа“, обясни председателят на вътрешната комисия в парламента.
Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че трябва да има системен подход за интеграция на бежанците. „Вече се постигна споразумение за реадмисия с Афганистан. Но трябва да мислим за интеграция. Задачата се усложнява от намесата на популистите и националистите. Трябва да се мисли за здравни грижи, образование“, посочи Цветан Цветанов. Той благодари за подкрепата на Вилфред Мартенс Център, с които преди дни в София бе проведена дискусия за взаимодействията между религиите, етносите и културите. „В България показахме, че толерантността и разбирателството са важни за нас. Пример за това е, че в София от векове има синагога, джамия, католически и православен храм“, посочи още Цветанов.