Миграцията, бежанските кризи и конфликтът в Сирия ще обсъдят световните лидери на сесия на ООН

За участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е и българският президент Росен Плевнелиев и министрите Румяна Бъчварова и Даниел Митов

Миграцията, бежанските кризи и конфликтът в Сирия се очаква да доминират в дебатите на световните лидери, пристигащи в Ню Йорк за 71-вата годишна сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха ДПА и Франс прес.

Днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще председателства първата среща на върха на световната организация, посветена на миграцията.

Продължилите с месеци дискусии за политическа декларация, която трябва да бъде приета с консенсус, доведоха до документ, който според критиците просто компилира съществуващи закони и принципи за отношението към мигрантите и бежанците.

Документът, който няма да има обвързваща сила, "е компромис, от който никой не е доволен", е заяви пред ДПА дипломат, пожелал анонимност.

За участие в сесията  на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е и българският президент Росен Плевнелиев, който ще участва в редица събития на високо равнище, където акценти на дискусиите ще бъдат въпроси на миграцията, хуманитарните дейности и Дневният ред за развитие до 2030 година. Общите дебате ще са под надслов "Целите на устойчивото развитие - всеобщ тласък за преобразуването на нашия свят".

Заседанията на Общото събрание се провеждат при засилени мерки за сигурност на фона на експлозията от събота вечерта, описана от губернатора на щата Андрю Куомо като "акт на тероризъм". Сградата на ООН е на около три километра от мястото на експлозията.

По-късно през деня президентът Плевнелиев ще се изкаже в пленарното заседание на Срещата на високо ниво по широкомащабните мигрантски и бежански потоци. В българската делегация са включени и заместник министър-председателят Румяна Бъчварова, министърът на външните работи Даниел Митов, постоянният представител на Република България при ООН Георги Панайотов и Тихомир Стойчев, извънреден и пълномощен посланик в САЩ.

По програма външният министър Митов ще участва в четиристранна среща между министрите на външните работи на България, Гърция, Хърватия и Румъния.