Ева Паунова: Всеки млад европеец с безплатна карта „Интеррейл"

В ЕС обсъждат безплатна карта за влаковете в целия ЕС за всеки млад европеец

Ева Паунова: Всеки млад европеец с безплатна карта „Интеррейл“ за влаковете в целия ЕС

„Всеки европеец, който навършва 18 г., да получи един месец безплатно пътуване в Европа с железниците - това предлагаме в Групата на Европейската Народна Партия, защото приемаме мобилността на младите хора и тяхното европейско чувство като приоритет. Културният диалог е по-важен от всякога - само така ще имаме една Европа, която просперира благодарение на своето единство в разнообразието.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ /ЕНП Ева Паунова по време на дебат, който се проведе на 4 октомври 2016г. в рамките на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.
 
Предложението, представено  от лидера на Групата на ЕНП Манфед Вебер, цели младите хора да могат да използват ЖП мрежите, които свързват големите градове на Стария континент. „Европа е изправена пред редица предизвикателства, но ние не можем да мотивираме нашите граждани да ги преодолеят заедно само чрез  закони и факти - емоцията има силна роля“, подчерта г-н Вебер. Европейският комисар по транспорт Виолета Булц поясни, че идеята за безплатните карти „Интеррейл“ е в подкрепа на два от основните приоритета на Комисията - фокуса върху младежта и подобряването на мобилността в рамките на ЕС.
 
„Безплатният „Интеррейл“ билет има смисъл най-вече за българските момчета и момичета, които не могат да си позволят да опознаят нашия континент срещу 500 евро. Ако един  18-годишен прекара дори и 2 дни в чужбина, той ще знае, че липсата на граници или свободното им преминаване в ЕС са важно достижение и то не трябва да се губи. В момента около 1/3 от младите еропейци не познават нито един човек от друга европейска държава“, допълни Паунова, която напомни, че ЕС се гради на базата на връзките между хората.
 
Картите „Интеррейл“ представляват билети за влак, даващи правото на неограничено пътуване с железниците във и между участващите страни за определен период от време. Според проучване в социалните медии, 85% от младежите подкрепят идеята за безплатни карти за ЖП линиите. Над 5.4 млн. души ще се възползват от предложението, като в пленарна зала бяха обсъдени възможности за разширяване достъпа до безплатните билети - например чрез лотария, в която могат да се включат всички граждани на ЕС.