Ева Паунова е един от 14-те инициатори на Европейска пътна карта за StartUp компании

Документът съдържа 6 основни приоритета и 49 конкретни действия

В рамките на най-мащабното и значимо събитие на Европейската комисия (ЕК) през 2016 г. - Дигиталната асамблея, провеждаща се в Братислава, Словакия бе представен за първи път The Scale Up Manifesto - пътна карта за стартиращите компании в Европа. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова е сред инициаторите на документа в качеството си на евродепутат и заместник-председател на Международното европейско движение, най-голямата неправителствена организация в Европа.
„Изключително се радвам и подкрепям представения документ с конкретни предложения как да подпомогнем растежа на стартиращите компаниите в дигиталната ера. Това е една добра новина за всички започващи и искащи да започнат бизнес в Европа. Българският пазар има голям потенциал да се възползва от новите възможности, предоставени от ЕС и развитието на технологиите. Европейският съюз припознава добавената стойност на новите бизнеси и поема ангажимента да оптимизира процесите за тях и да помогне за техния успех“, заяви българският евродепутат Ева Паунова относно пътната карта.
Документът съдържа 6 основни приоритета и 49 конкретни действия. Основните мерки, които той предвижда, са завършването на единния пазар, мобилизирането на капитал, активизирането на таланти, насърчаване на иновациите, подобряване на образователните системи и по-надеждно оценяване на процесите. „Страхотна новина е ангажиментът за въвеждане на Старт-ъп виза, с която предприемачите ще могат успешно да се реализират в общия европейски пазар“, коментира Паунова.
Освен това, само дни след обявяването на удължаването на срока на действие на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), документът има за цел да направи ЕФСИ постоянен инструмент, с който да се подпомага растежа на бизнеса в така наречената, scale-up фаза. Г-жа Паунова е докладчик на Групата на ЕНП по прилагането на ЕФСИ, известен още като плана Юнкер.
На събитието в Братислава, организирано от ЕК, съвместно със Словашкото председателство на ЕС, документът бе представен от Гюнтер Йотингер,  еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество и Пол Хофхайнц, изпълнителен директор и създател на един от топ изследователските институти в Брюксел Lisbon Council. Във форума се включиха политически лидери на национално и европейско ниво, представители на бизнеса, неправителствени организации.