Ева Паунова: FinTech услугите предлагат възможности да привлечем допълнителни инвестиции

България има много сериозен потенциал да се конкурира на европейско и световно равнище в сферата на информационните технологии и това трябва да се насърчава

„Потребителите на финансови услуги очакват индустрията да се адаптира към новия мобилен начин на живот и да предоставя, лесни, интуитивни решения, които да улесняват ежедневието ни“, заяви евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) при откриването на еднодневен форум в София, обсъждащ бъдещето на финансовите услуги в дигиталната икономика на Европейския съюз.

Евродепутатът съобщи пред участниците конкретни инициативи на ЕП, свързани с FinTech. В Комисията по  икономически и парични въпроси, където Паунова е заместник-член, до края на годината се очаква да се започне работа по доклад, изследващ потенциала на финансовите технологии в настоящата европейска регулаторна рамка и ще даде препоръки за бъдещи действия, с които да се подпомогне растежа на  сектора.

Паунова насочи вниманието на участниците и към Форума за финансови услуги към Европейския парламент (www.epfsf.org), който е председателстван от член на Европейската народна партия.

„FinTech услугите предлагат много възможности за България и може да се превърне в добавената стойност за индустрията и да привлече допълнителни приходи, да запази клиентите си и да обогати палитрата си от финансови услуги и продукти, като ги направи по-персоналиизрани за специфичните нужди на клиентите“, коментира Паунова.

Сред основните приоритети на българския евродепутат в Европейския парламент са подпомагане на бизнеса и премахване на бюрократичните бариери пред него, насърчаване на предприемачеството, новаторството, дигиталните умения и образование. „България има много сериозен потенциал да се конкурира на европейско и световно равнище в сферата на информационните технологии и това трябва да се насърчава. Необходим е диалог между заинтересованите страни и форуми като днешния са помагат за обмена на идеи между бизнес, общество и политици“, заяви Паунова.