"Л Екип": Лудогорец, малкият голям клуб

В Разград, отборът иска да намери място в Шампионска лига със сплотеността на голямо семейство

Това е заглавието на материала в днешния брой от 28 септември на  "Л'Екип" от репортажа за тима от Разград преди мача между Лудогорец и ПСЖ в София.

С колегите от френския спортен ежедневник избрахме мачът на Лудогорец със Славия завършил 3:1 за домакините като отправна точка да се усети атмосферата на стадиона. А на другия ден посетихме прекрасната спортна база, която има всичко съвременно. Точно по стандартите на големите клубове.

Не случайно френските колеги веднага измислиха заглавието на материала Лудогорец, малкият голям клуб.

Френските колеги бяха впечатлени от сплотеността и прекрасната семейна атмосфера, която цари на базата. Докато играчите правеха своята възстановителна тренировка, техните съпруги бяха около тях,а малките деца щъкаха, около, и на терена.
Треньорът Георги Дерменджиев обяснява тази необичайна, но топла и приятна обстановка:"Пожелах от самото начало да бъде така. Разбира се съгласувах го с ръководството. Както виждате нещата се развиват чудесно",обяснява Даерменджиев.

Изпълнителния директор на Лудогорец Ангел Петричев разяснява друга тайна на успеха на клуба: "Като игра сме взели модел от големите испански отбори, които боравят бързо с топката. А като организация сме възхитени от начина по който действат нещата в Базел. Три пъти сме играли с тях и винаги има какво да се научи от техния начин на организация на клуба",допълва Петричев.

Френският спортен ежедневник пише за отличното ръоводене на Лудогорец от страна на клубният собственик Кирил Домусчиев.

Вестник "Л'Eкип" напомня: "Бюджетът на Лудогорец е по-малък от тези на грандовете в Шампионската лита. Ако на Лудогорец бюджета е 10 милиона, на ПСЖ е петдесет пъти повече. Но това не пречи на този клуб да няма комплекс за малоценост от грандовете, които среща по пътя си"

Разбира се,че се напомня защо е кръстена трибуна на румънския защитник на тима Козмин Моци. А именно заради невероятният му подвиг при срещата от плейофа-реванш в София със Стяуа при първото влизане на отбора в групите на Шампионската лига. Напомня се,че Моци е бивш играч на основния съперник Динамо в Румъния и е играл с още по-голяма спортна злоба. За да сложи вратарските ръкавици и да спаси дузпи и да отбележи гол при изпълнението на удари от бялата точка.

Преди мача със Славия в Разград френските колеги останаха очаровани от началото на срещата с талисмана подарен от Лацио, който клуб също носи прякора "орлите". Ето какво споделят във френския спортен ежедневник за този ритуал:"Освен приятната за окото игра на Лудогорец има нещо специфично само за този стадион. Преди всеки домакински мач хищника с пронизващо око, женската орлица Фортуна, разперва криле и полита. Прави голям кръг и каца отново на постамента боядисан в зелените цветове на клуба"...