Григор Димитров за втори път на 1/8-финал на US Open

На осминафиналите Димитров ще играе срещу Анди Мъри

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Откритото първенство по тенис на САЩ след победа с 6:4, 6:1, 3:6, 6:2 над Жоао Соуса. Това бе и втори успех за българина от общи три срещи с португалеца, съобщава БФТенис.

В петия и седмия гейм Димитров отрази по един брейкбол. При 4:5 в частта 27-годишният Соуса сервираше за оставане в мача, но не успя. С търпение Григор дочака момента и проби съперника си, за да запише първия сет на сметката си след 48 минути игра.

Димитров задържа устрема си и в началото на втория сет – спечели подаването си, след което поведе с 0:40 при сервис на световния №36. Пропусна три брейкбола, но при четвъртия успя и записа четвърти пореден гейм на сметката си. Поставеният под №22 затвърди с първия си гейм на нула в мача, а с нов брейк си осигури аванс от 5:1. Спаси четири точки за пробив и спечели втория сет, в който вкара под 50% от първите си сервиси.

Третият сет започна с труден сервис гейм за Димитров, който с двойна грешка той предаде на португалеца. Соуса увеличи аванса си на 5:0. Последва подем в играта на българина, който спечели три поредни гейма, но след това първата ракета на Португалия взе сета.

Четвъртият сет започна кошмарно за Димитров, който изостана с брейк в самото му начало.

„ С Дани сме говорили много пъти за това – има моменти, в които не можеш да направиш нищо, просто трябва да си търпелив – коментира Григор трудните моменти в мача. - Жоао е страхотен боец и в третия сет ме надигра."

Българинът отново намери вдъхновението и изравни за 2:2, а след това се пребори за подаването на съперника си за 4:2. При 2:5 Соуса сервираше за оставане в мача и при третия мачбол Григор стигна за втори път до осминафиналите в Ню Йорк. Срещата продължи два часа и 38 минути.

"Страхотно е да бъда толкова напред в турнир от Големия шлем, от доста време не съм постигал толкова добър резултат, но не съм си свършил работата, ще вървя мач за мач.“, каза още най-добрият български тенисист, като благодари и на всички фенове по трибуните, които го подкрепиха.

На осминафиналите Димитров ще играе срещу Анди Мъри (Великобритания), който победи Паоло Лоренци (Италия) със 7:6 (4), 5:7, 6:2, 6:3.

„Мъри е много уверен в този момент и играе изключително добър тенис. Знае какво да прави, но в същото време и аз знам какво да правя. Честно казано, за мен това е просто още един мач. Както вече споменах, радвам се, че съм във втората седмица за първи път на US Open. Ще изляза на корта и ще се фокусирам върху играта си. Това е нещото, което искам от себе си за следващия мач.“, каза още българинът.

 Това ще десета среща между двамата, като олимпийският шампион води с 6:3 победи. Шест от тези срещи са били в Мастърс турнири или на ниво Голям шлем. Последната им среща бе по-рано през сезона в Маями, отново на твърди кортове, където победител излезе българинът – 6:7 (1), 6:4, 6:3.