Скандално отразяване на визитата на Борисов в турски медии (видео)

С измислени думи на българския премиер Бойко Борисов отрази визитата му в Истанбул от петък проправителственият турски вестник “Йениакът”

Борисов никога не е казвал: “Да се обединим с Турция”, не се е заричал да предаде главите на всички привърженици на Фетулах Гюлен. С измислени думи на българския премиер Бойко Борисов отрази визитата му в Истанбул от петък проправителственият турски вестник “Йениакът”. “България: Да се обединим с Турция” бе заглавието на вестника, с което отразява разговорите в Истанбул между Борисов, турския премиер Бинали Йълдъръм и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган, информират от в. "24 часа". Такива думи обаче не са изричани от Борисов по време на брифинга му с Йълдъръм, който бе единственото публично събитие от програмата на българския министър-председател в Турция. Изданието твърди, че цитатът е взет от прессъобщение на българското правителство, но в тези, които е разпространила правителствената пресслужба в петък, няма такива думи, показа проверка. Според “Йениакът” след освобождението си България не е успяла да се закрепи, поради което премиерът Борисов видял като единствен възможен изход да отиде в Турция Изданието допълва своя материал и с мнимата фраза “Борисов каза: Да се обединим с Турция".
Според много от турските вестници българският премиер е официалното лице на Европа пред Турция. Това тълкувание е, защото Борисов бе единственият държавник от ЕС, който присъства на откриването на моста “Явуз Султан Селим” над Босфора. Министър-председателят обаче бе на 5-часовата церемония за кратко. Вестник “Миллиет” е извел като заглавие автентичен цитат от Борисов: “Налага се да търсим партньорство с Турция...”. Вестникът обаче поставя акцент върху това, че премиерът на България се е зарекъл “да предаде главите на всички ФЕТО-джии”. Така в Турция наричат привържениците на Фетулах Гюлен. Този цитат от телевизионно интервю на Борисов отпреди 2 седмици обаче също е некоректен. Пред българска телевизия той каза: “Готов съм на всички да ни паднат главите...”, коментирайки спорното от законова гледна точка предаване на турския бизнесмен Абдула Буюк на Турция. “Джумхуриет” пише в заглавие: “Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования”. Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България. Вестник “Хюриет” извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза. Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза. Вестник “Йени Шафак” акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря в събота за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос. “Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток.

Премиерът на Турция Binali Yıldırım: „Ще направим всичко, което е по силите и възможностите ни да намалим товара на гърба на България, свързан с бежанската криза. Съответните ни учреждения вече започнаха работа по този въпрос, надявам се, че тези усилия ще дадат резултат в кратки срокове и по този начин ще облекчим България”. Това заяви пред медиите в Истанбул моя турски колега. За мен обаче е важно общоевропейско решение и проява на истинска европейска солидарност от всички държави-членки на ЕС, в това число и Вишеградската четворка, защото за всички е ясно, че двустранните договорености няма да доведат до разрешаване на глобалния проблем. Ако ние гарантираме само границата си с Турция, кой ще гарантира гръцката, македонската граница? Надявам се реализмът да надделее над популизма. В момента Турция, в която вече има над три милиона мигранти, препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия. Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докога Турция ще успява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕС за мигрантите. Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата с мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще започнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа. Това няма да го допусна.

Публикувахте от Бойко Борисов в 26 август 2016 г.