България и Австрия сблъскаха позиции по отношение ЕС - Турция

Свят

28-08-2016, 09:32

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов: Ние предотвратяваме огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами

Керн настоя за безкомпромисна политика спрямо Турция и дори за прекратяване на преговорите за членство в ЕС

Българският премиер Бойко Борисов и австрийския канцлер Кристиан Керн сблъскаха противоположни позиции за отношенията на ЕС с Турция по време на работен обяд при германската канцлерка Ангела Меркел, информират от 24 часа. Керн настоя за безкомпромисна политика спрямо Турция и дори за прекратяване на преговорите за членство в ЕС на среща на европейските социалдемократи, на която той присъства в четвъртък в Париж. Останалите европейски социладемократи се отнесли с разбиране към предложението му, но засега го обявили за неприложимо, посочи Керн преди срещата с Меркел. „Австрия не иска провал на отношенията между ЕС и Турция, а реалистична политика“, обясни той. Според него с Турция трябва да се работи съвместно по въпросите на бежанската криза, сигурността и икономическата политика, но засега да не се водят преговори за членство в ЕС. „ЕС не трябва да си заравя главата в пясъка за наличието на сериозни проблеми със спазването на човешките права и демократичните принципи в Турция“, каза Керн. Според него и без друго дипломатическите преговори за прием в ЕС са фикция. Ако Турция въведе смъртната присъда, това ще е демакарционната линия, която не бива да се прекрачва и преговорите трябва да се спрат, заяви Керн. На същото мнение били френския президент Оланд и шефът на Европарламента Шулц. Да не се превръщаме в просяци пред Турция, колкото и да ни е важно запазването на споразумението с Анкара за бежанците, настоя австрийският канцлер.
По-рано тази седмица в австрийския в. „Кроненцайтунг“ пък военният министър на страната Ханс Петер Доскоцил заяви: „Турският президент не може да бъде приеман повече като сериозен партньор. Мисля, че трябва да приемем, че политиката на Турция в момента е такава, но да се говори за отмяна на визите и преговори за членство в ЕС е невъзможно вече – трябва да теглим ясни граници от европейска страна.“ Той обвини Меркел, че мотото на политиката й спрямо бежанците „Ще се справим“ е безотговорно спрямо останалата част на Европа. Той посочи, че очаква от Германия по-рестриктивна политика, за да не се превръща Австрия в чакалня на хиляди желаещи да преминат към федералната република.

Австрия е изправена пред повторни президентски избори през октомври.

 

В същото време Борисов предупреди ЕС, че при неспазване на споразумението с Турция за отмяна на визите през октомври, премиерът в Акара е заплашил да прекрати задържането на бежанци на своя територия и това ще се превърне в директна заплаха най-вече за Гърция и Бъгария. Той обвини някои партньори в ЕС в липса на солидарност. „България на практика е оставена сама“, посочи неколкократно той. Борисов обясни обаче, че въпреки пуча и последвалите репресии България се стреми да поддържа спокойни дипломатически отношения с Турция, като потози начин осигурява сравнително спокойствие и по границата. България зависи от доброто партньорство със съседките си, подчертал той.