Борисов на срещата с Ердоган: Европа и Турция заедно ще създадат стабилност

Работейки заедно, Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност в региона. Това заяви днес българскят премиер Бойко Борисов по време на срещата си с турския държавен глава Реджеп Ердоган. Основна тема на разговора между двамата е била имигрантската криза, последствията ѝ за региона и начините за справянето с нея.

"С президента на Турция Реджеп Ердоган обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход. Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни. Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Убеден съм, че всички заедно можем да се справим. Искам европейско единство и защита на суверените на всяка европейска държава. Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона. Благодаря за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността им да намалят натиска и товара на България", написа премиерът Борисов в официалния си профил в социалната мрежа Facebook.

 


Днес министър-председателят е на посещение в Истанбул по инициатива на турската страна. По-рано днес Борисов се срещна с турския си колега - премиерът Бинали Йълдъръм, с когото също обсъдиха казуса с бежанската криза в Европа. В разговорите на Борисов с високопоставените турски представители ще бъдат обсъдени въпроси свързани със стабилността на региона, като имигрантската криза и двустранните отношения по оста София-Анкара. След визитата си в Истанбул премиерът лети към Берлин, където ще проведе срещи с германския канцлер Ангела Меркел и останалите лидери на държавите от ЕС.

 

Очаквайте подробности!