Талибаните и ИДИЛ сключиха примирие в Афганистан

Терористичната групировка "Ислямска държава" и талибаните сключиха примирие в Афганистан след години ожесточено противоборство, пише "Уолстрийт джърнъл". Целта на неформалния пакт е противодействие на западната коалиция, ръководена от САЩ, която бомбардира ключови обекти на терористите в страната.

Допреди  няколко месеца ИДИЛ водеше ожесточени битки за ресурси, хора и територия с талибаните в няколко афганистански провинции. От това се възползваха правителствените войски, подкрепяни от западната коалиция, които извоюваха ключови територии.

Но според афганистанското правителство двете групировки вече са сключили локални примирия, чиято цел е да се противодейства на официалната власт в Кабул. Това позволи на ИДИЛ да съсредоточи усилията си в задържане на провинцията Нангархар, както и да проникне в Кунар, провинция, бикла дъло време крепост на талибаните и на ал-Кайда.

Въпреки сериозния ресурс на "Ислямска държава", подразделенията на групировката в Афганистан са все още значително по-малобройни от редиците на талибаните. Затова според властите в Кабул мирът между двете терористични организации е изключително крехък и би могъл да бъде компрометиран във всеки един момент.

 

Превод и редакция: Иван Гергов