ООН: Хиляди язиди са в плен и неизвестност две години след началото на геноцида на ИДИЛ

Хиляди язиди (кюрдска религиозна група - бел.ред.) са държани в плен от "Ислямска държава" в Сирия, като много от техните жени са принуждавани да стават секуални робини, алармира ООН във сряда, две години след началото на геноцида над етническата група от страна на ИДИЛ.

Според раследващите военни престъпления, назначени от световната организация, геноцидът срещу малката религиозна група, с 400 000 представители в Северен Ирак, е започнал след атаката на град Синджар на 3-ти август 2014 г.

Според ООН повечето пленници са отвеждани в съседна Сирия "където язидските жени и момичета продължават да бъдат сексуални робини, а момчетата биват тренирани и използвани за военни цели". Според данните на световната организация около 3 200 жени и момичета от язидски произход са превърнати в робини, а още хиляди момчета са изпращани във военни лагери.

Признаването на геноцид от страна на ИДИЛ е прецедент в историята на ООН, като това е първият казус, окачествен като "геноцид", при който не е намесен официален държавен фактор, а самопровъзгласена за "държава" екстремистна групировка.

 

Превод: Иван Гергов