Португалия взе изпуснатото от 2004 година

Европейското първенство във Франция мина под разрушаване на футболни традиции

Португалия стана европейски шампион във Франция и се присъедини към отборите спечелили трофея за първи път. Португалците взеха изпуснатото от 2004 година. Преди 12 години на финала в Лисабон, 19-годишния тогава Кристиано Роналдо,  и неговите съотборници загубиха от Гърция с 0:1. Парадоксът бе,че в тогавашната среща на откриването лузитанците пак бяха загубили от елините с 1:2.

Сега, на европейското във Франция, домакините загубиха на финала на „Стад дьо Франс“ от Португалия с 0:1. Голът на победата отбеляза играещия в Лил Едер, който влезе като резерва през второто полувреме.

Друг парадокс от този финал в Париж бе,  че  тъкмо излизането на 31 годишната звезда на португалците Роналдо,  заради контузия,  донесе победата на неговите съиграчи.  Когато Роналдо застана до мъдрия треньор Фернандо Сантош  и се прояви като отличен негов асистент,  тимът на гостите заигра освободено. без да бъде затормозяван от своята суперзвезда.

На континенталното първенство във Франция се получиха резултати в ключовите срещи, точно обратно на очакванията. Зрелищната Хървания загуби от скучната Португалия в края на мача. После бившите вече европейски шампиони Испания загубиха заслужено от смелата Италия.  След това всички очакваха,че традицията ще донесе победа на „скуадра адзура“ над Германия.  Но германците стигнаха до полуфинал. Там, отборът на Йоаким Льов срещна домакините от Франция срещу, които има психологическо предимство. Но звездата на турнира Антоан Гризман отбеляза два гола и с шест попадения стана голмайстор и най-добър играч на европейското.

На финала,  уж Франция нямаше да има проблеми с Португалия. Но португалците си върнаха на французите за три изгубени от тях полуфинала.

През 1984 на европейското в Марсилия отстъпиха драматично в продълженията с 2:3. През 2000-ата година на европейското в Белгия и Холандия на „Крал Бодуен“ в Брюксел загубиха след златен тол в продълженията от Франция след 1:1 в редовното време и 1:2 в продълженията.  Дузпа донесла златния гол за французите  отбеляза Зидан. Нарушението бе отсъдено за игра с ръка на Абел Шавиер в наказателно поле на португалците, които яростно оспорваха съдийското решение. После,  на полуфинала в Мюнхен на световното първенство през 2006 година в Германия отборът на Франция победи Португалия с 1:0 с гол от дузпа „тип Паненка“ вкарана от Зидан.

За да дойде 10 юли 2016, когато на „Стад дьо Франс“ Португалия си върна на Франция за трите изгубени полуфинала и попречи на домакините да триумфират, като европейски шампиони за трети път след 1984 във Франция и 2000-ата година в Белгия и Холандия. Повечето зрители от агитката на гостуващия отбор, присъствали на стадиона в Париж бяха от живущите над 1 милион португалци във Франция.

Следващото европейско първенство през 2020 година ще се състои в различни европейски страни заради юбилейния характер на турнира. Тогава се навършват 60 години от началото на европейските първенства през 1960 година. Полуфиналите и финала на европейското през 2020 година ще се състоят в Лондон.