Евро 2016 - осминафиналните симпатяги си тръгнаха

Спорт

27-06-2016, 12:07

Снимка:

Канал 3

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приятната изненада се нарича Уелс

Исландия е Лестър на Евро 2016

Останаха само храбрите уелсци водени от Гарет Бейл

Европейското първенство навлиза вече  в четвъртфиналите. Днес останаха да се изиграят два осминафинала. Италия и Испания е повторение на финала от континенталния шампионат през 2012 година, когато испанците разгромиха "скуадра адзура" с 4:0. Другият мач е Англия и Исландия. Едва ли ще станат чудеса за да продължат исландците. Но поне могат да направят този осминафинал по-интересен.

След шестте изиграни мача от тази фаза досега, осминафиналните симпатяги си тръгнаха. За футболните естети най-голяма болка предизвика отпадането на Хърватия. Треньорът Анте Чачич обърка мача и вместо да пусне младият Пяца и други футболисти доста по-рано изчака продължението. На всичко отгоре Домагой Вида освен,че изпусна два чисти гола, накрая за "десерт" остави Роналдо свободен и след неговия удар добавката на Куарешма довърши хърватите. Португалия не заслужаваше в никакъв случай да продължи напред. Но традицията показва, че лузитанците имат в последните европървенства финал, полуфинали и четвъртфинали. Хърватия , която показа отлично представяне срещу Испания и си спечели отиване в "лесния" поток, накрая загуби по балкански маниер.

Белгия набира скорост и разгроми Унгария с 4:0. Но вратарят Кирали с култовия сив анцуг и неговите съотборници не заслужаваха да паднат с такъв резултат. Който между другото се оформи чак към края на мача. Все пак, унгарците излязоха първи в своята група пред Португалия, което показва, че унгарския футбол се връща на голямата сцена.

Швейцария игра много добре срещу стабилната Полша. Дори се върна в мача след невероятна ножица на Гердан Шакири. Но при дузпите нервите на закупения от Арсенал Гранит Джака не издържаха и той би топката в страни от вратата на Фабиански.

Северна Ирландия остана буквално в сърцата на всички фенове с кавъра за невлезлия в игра Уил Григ. Ето какво каза самия играч пред френския "Л'Екип":"В Уигън, където играя съм звезда. Тази година се изкачихме от трета във втора дивизия. Но на европейското първенство е друга планета. Цялата тази слава, която ми се стовари върху главата ме мотивира допълнително"

Северна Ирландия загуби с автогол от другите симпатяги от Уелс водени от звездата Гарет Бейл. Всъщност единствените, които останаха на четвъртфинал от този калибър отбори са Уелс. И те са суперизненадата на първенството. Уелсците имат голям шанс да се преборят на четвъртфинал с Белгия. И после да мечтаят дори за финала в Париж.

Франция бе максимално затруднена от Ейре и техния треньор Мартин О'Нийл. Дузпа за Ейре имаше. Но е доста рядко още до осминафинал на световно или европейско първенство да бъдат свирени вече две дузпи срещу домакините. Да не забравяме,че срещу Франция бе свирена дузпа още в мача на откриването с Румъния. А ударът от бялата точка, който Ейре превърна в гол отвори мача и показа, че ирландците също заслужаваха да играят на четвъртфинал. Но там се намеси новата звезда на "петлите" Антоан Гризман, който с двата си гола донесе победата на Франция с 2:1. И даде заявка за "Златната топка".

Опитът за пръв път на европейсксо първенство да играят 24 отбора и наличието на осминафинали се оказа сполучлив. Защото върна романтиката на футбола. По този начин шанс получиха и по-непретенциозни на пръв поглед национални тимове.

А правилото за класирането на третия отбор бе също много уместно. Защото до последно не се знаеше, кой ще се класира. И се получиха тотални размествания. Отбори като Албания и Турция, които бяха завършили своите мачове в групите, чакаха до последно своя шанс. Защото и те имаха възможност, при неуспех на други тимове в последните мачове, да заемат място на осминафиналите.

От четвъртфиналите нататък вече започват срещите с огромното напрежение между националните футболни гиганти на Европа. Хубавото е, че сред тях е Уелс на Гарет Бейл, който показва огромно израстване. И също, че в днешния комерсиален футбол е възможно да има приятни изключения.