Министър Захариева: Не разбрах какво не съгласува ВСС - bulgaria.utre.bg

Министър Захариева: Не разбрах какво не съгласува ВСС

13 юни 2016, 09:40 | Bulgariautre
  • Снимка:
    БНТ, кадър

"Нека все пак да се стегнем и да си свършим работата", призова правосъдният министър

Не разбрах какво не съгласува ВСС,  коментира в студиото на "Денят започва" правосъдният министър Екатерина Захариева.  

“Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт се обсъжда повече от 3 месеца, ВСС участва и предложи част от текстовете, които отхвърлиха. Един от членовете предложи дори нещо абсурдно, да не се съгласува, защото противоречи на сегашния закон. Ами нали заради това го променяме? Щом искат съдебната охрана, да вземем да им прехвърлим и затворите. Това удря върху репутацията на държавата. Реформата се чака от магистратите и гражданите. Ще предложа Закона в сряда на МС.”

Захариева заяви, че независимо, че правителството прави всичко възможно, за да довърши реформата, това удря върху репутацията и имиджа на цялата държава.

Текстовете в реформата са обсъждани месеци и дебатът е ставал пред погледа на всички обсъждащи страни. 

"Нека все пак да се стегнем и да си свършим работата", призова Захариева.

15 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите у нас, обяви също правосъдният министър. Тя уточни, че в момента има едно-две производства срещу директори на затвори и дали те ще бъдат отстранени ще стане ясно в най-скоро време след становище на инспектората. 

Захариева допълни, че проверките в местата за лишаване от свобода стават все по-чести. Предстои да бъде обявена нова процудура за електронни гривни на затворниците.

"Прекратих процедурата, защото беше направена така само една от фирмите да участва. Има много, които могат да предоставят услугата, трябва всички да се конкурират с цена. Тези промени са направени и скоро ще открием новата процедура. Трябва, когато се преустанови присъдата, не трябва движението на документи да е 14 дни", каза още правосъдният министър.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета