Министър Захариева: Анализът на прокуратурата не е отменен

Общество

01-06-2016, 17:00

Снимка:

bTV, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дори и в момента изпращаме резюмета на делата, които те са искали да погледнат

Анализът на прокуратурата ще го има, не е вярно, че е отменен. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Екатерина Захариева, по повод отложеното посещение на европейски експерти, които ще извършат независим анализ на дейността на Прокуратурата, предаде „Фокус”.

„Факт е, че от януари месец сме в преговори с тази служба, която е новосъздадена – Европейската служба за подкрепа на структурни реформи. Анализите, които искаме съвсем не са повърхностни, а напротив. Те са изключително много. За първи път ще се правят такива анализи от тази служба и отне доста време да се уточнят и детайлизират анализите, начинът, по който ще се правят и експертите, които ще ги правят”, посочи министър Захариева. Тя припомни, че желанието на Министерство на правосъдието е тези анализи да бъдат задълбочени, обективни и да се основават на професионалното мнение на действащи прокурори.

„Дори и в момента изпращаме резюмета на делата, които те са искали да погледнат”, подчерта правосъдният министър. Във връзка с отлагането на посещението, тя посочи: „Решението е взето от Европейската комисия. Не знам в кой ден, аз бях уведомена по телефона”.

Министър Захариева обясни, че министерството е поискало при анализа да бъде обърнато и внимание на пречките пред независимостта на отделния прокурор. Тя призова да се не се спекулира с отлагането на анализа.

Припомняме, че на 30-ти май прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат у нас, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи Прокуратурата на Република България. Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Мисията трябваше да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябваше да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела, но в деня на посещението от Министерство на правосъдието съобщиха, че Европейската комисия е преценила, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици.