Посланиците на ЕС към Захариева: Движите съдебната реформа в правилната посока

По време на срещата тя запозна посланиците с акцентите от промените в съдебния закон

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна днес с посланиците на страните-членки на Европейския съюз у нас, на Кралство Норвегия и на Конфедерация Швейцария. Събитието бе съвместна инициатива на правосъдния министър и на посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Том ван Оорсхот, представляващ нидерландското председателство на ЕС. На срещата присъства още Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, както и тримата заместник-министри на правосъдието.

По време на работната дискусия министър Захариева запозна посланиците с втората част от промени в Закона за съдебната власт, които бяха обсъдени и приети от Съвета за съдебна реформа.

Н.Пр. Том ван Оорсхот благодари на министър Захариева, че 5 месеца след последната им работна среща ги е поканила отново, за да обсъдят важните реформи в съдебната система. „Още при предишната ни среща всички ние видяхме вашето желание и усилията, които полагате за положителната промяна на съдебната система в България.“

Министър Захариева припомни, че първата част от проекта за промени в ЗСВ бе внесена в Народното събрание през март и веднага след това е започнала усилена работа по втория проект за промени в ЗСВ. „Наскоро текстовете бяха приети от Съвета за съдебна реформа. В момента организирам срещи с всички парламентарно представени партии, за да им го представя. Надявам се на широка подкрепа по този толкова важен закон, както за магистратите, така и за гражданите. Идеята ни е да го внесем в Министерски съвет на 15 юни, следващата сряда“, каза правосъдният министър.

Тя допълни, че новите разпоредби са били подложени на обсъждане в продължение на четири поредни заседания на Съвета за съдебна реформа. „Дискусията, която продължи общо над 40 часа през тези дни, бе изключително ползотворна. Доволна съм, че 4/5 от проекта бе приет с пълно съгласие от членовете на Съвета. По останалите текстове имаше градивна дискусия, в която колеги от Съвета направиха много добри предложения, които включихме в проекта“, акцентира Захариева.

По време на срещата тя запозна посланиците с акцентите от промените в съдебния закон, които утвърждават принципа на съдийското самоуправление, възлагат нови правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет, регулират кариерното израстване на магистратите, преуреждат начина на избор и статута на съдебните заседатели и въвеждат допълнителни правила за изпита за юридическа правоспособност.

„С предлаганите изменения прокуратурата ще е единна, но не и централизирана. Прокурорите и следователите вече няма да са подчинени на главния прокурор. Подчинеността остава само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност. Засилва се отчетността на главния прокурор, както и на административните ръководители в системата на прокуратурата“, обясни министърът.

Нидерландският посланик Н.Пр. Том ван Оорсхот приветства постигнатото от екипа й в последните пет месеца. „Законодателните промени, които предвиждате, формират база за създаване на доверие в една независима и безпристрастна съдебна система, но ефектът от тях зависи също така от капацитета на хората, които ще ги прилагат. Мога да кажа, че придвижихте реформата в правилната посока“, каза в заключение Н.Пр. Оорсхот.