Борисов: ГЕРБ ще обяви кандидат за президент през август - септември

Политика

26-05-2016, 09:01

Снимка:

Нова телевизия, кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Световната среща на върха по хуманитарните въпроси

Бойко Борисов за 24 май: Всеки българин може да бъде горд с произхода си

Борисов и Рашидов откриха експозиция в реставрирания метох на църквата "Св. Стефан" в Истанбул

Бойко Борисов и Иван Тотев откриха експозиция в църквата "Св. Стефан" в Истанбул

Борисов инспектира строежа на "Арена Бургас" (снимки)

Бойко Борисов откри реновирания 27 блок в "Славейков" (снимки)

Борисов: Оказването на помощ при хуманитарни кризи не може да замести политическите решения

Борисов инспектира преградното съоръжение на българо-турската граница (видео)

Бойко Борисов: Оградата по границата до 2 месеца ще достигне 136 км. (снимки)

Директорът на "Европол" поздрави Борисов за разбитата печатница за фалшиво евро край Плевен

Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за “Здравей България” по Нова телевизия

"Калфин е безспорен професионалист, той постъпи много коректно", каза още Борисов.

Борисов коментира и изказването на Георги Първанов, който намекна, че е възможно да се кандидатира. "Пожелавам му успех. Видя се, защо АБВ излезе от властта - заради изборите. Те са като ДСБ"

„АБВ с този ход излиза напред и казва, Първанов ще е нашият кандидат-президент, но ние сме за обща лява кандидатура. Поставя г-жа Нинова в две много неловки ситуации. Първо – тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че е съживява. Ако подкрепи Първанов, това заминава, за всички е ясно”, посочи Борисов. Според него, БСП е принудена да издигне свой собствен кандидат. На въпрос какво мисли за евентуалната кандидатура на лидера на АБВ Георги Първанов и дали тя би противоречала на Конституцията, премиерът отговори: „Пожелавам му успех. Това ми помага много, защото става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, както се опираха да го изкарат. Всъщност целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”.

Личните причини на Плевнелиев бяха много убедителни

Премиерът  обясни, че е разговарял с президента Росен Плевнелиев ден преди той да обяви на брифинг, че няма да участва в президентските избори за втори мандат. Премиерът не искал да разговарят през медиите. Плевнелиев му калаз “достатъчно сериозно и убедително”, че има лични причини. “Освен, че е достоен човек, той има много качества и ще продължи да работи успешно след мандата си”, каза Борисов. Той подчерта, че много го цени и че двамата остават приятели в живота и ще продължат да работят заедно.

Цветанов няма да е кандидат за президент, той и не иска

Много неща се говорят, но Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент, той не е и искал. Измишльотина е и че подкрепяме Ивайло Калфин. 

“Как си представяте с АБВ да имаме общ кандидат за президент?!”, отговори той, попитан за коментар на подобна информация. Той уточни, че за министър и вицепремиер може да вземе всеки кадърен човек и посочи като пример Ивайло Калфин от АБВ - бивш социален министър и вицепремиер, и Петър Москов, министър на здравеопазването.

Той обясни, че АБВ постъпва като Реформаторския блок и по-точно като ДСБ. Десните искали обща кандидатура с ГЕРБ, но те да кажат коя да е тя. Същото ставало и с АБВ и БСП, а това поставяло новия лидер на БСП Корнелия Нинова в неловка ситуация.

Борисов за Местан: С когото пия кафе го махат

На въпрос с кого е пил кафе в Истанбул, каза Борисов: С когото пия кафе, го махат, имайки предвид Лютви Местан.

После обясни как с хеликоптер завел Валери Симеонов да види оградата по турската граница и той се впечатлил.

"Казах на Меркел, че за два дни в Истанбул не видяхме веднъж новия турски премиер", каза още Борисов.

Махнахме 3 газови посредници с политическа воля

Успяхме да махнем три газови посредници с политическа воля и в момента в България имаме един от най-евтиния газ в Европа, коментира премиерът Бойко Борисов. Никой друг не успя да направи това за последните 25 години. В момента имаме дългосрочен договор с Русия, допълни Борисов.

България има своите своите интереси в областта на полезните изкопаеми. В момента в Черно море се правят сондажи на стойност 130 млн. евра.  Ако се открият големи залежи, ние ще имаме свои собствени суровини. "Казах това лично на президента Владимир Путин преди време - българският интерес ми е по-скъп от всичко". Според премиера на руския президент не му е станало много приятно, тъй като България е пазар за руския газ. 

На въпрос дали Борисов смята, че Русия е имала роля в свалянето на кабинета "Борисов 1" Борисов коментира, че едва ли е коректно той да го формулира така. В Москва вече разбрали, че е по-добре да работят с хора с принципи, вместо с такива, които градят планове за големи шлемове, заяви Борисов.

Колкото аз мога да правя концерти, толкова Слави може да е в политиката

Слави Трифонов е добър певец, добър шоумен, има 3 часа ефир всеки ден, каза премиерът Бойко Борисов. След като 20 години прави концерти, значи има умения, добави премиерът. 

Средно между 10 000 и 20 000 лв. подарява държавата на всяко семейство чрез програмата за саниране на панелните блокове. В тях живеят бедните и работещите хора, а строителният контрол при санирането е най-доброто, защото всекидневно се следи от пенсионерите, каза премиерът.

Премиерът разказа какво са му споделили граждани в Бургас - слухове, че ще се вдигнат данъците за санираните блокове или че ще им вземат апартаментите.

Той обясни, че дава този пример, за да се види колко наивни са хората и се подвеждат от слухове. Борисов направи връзка с референдума на Слави Трифонов - че с популистки въпроси хората се подвеждат и така се руши държавата. Премиерът подчерта, че уважава Трифонов и труда на всеки, но че той не би се справил в политиката, както Борисов не би се справил да направи концерт.

За референдума на шоумена той каза: "Глас народен - глас божи". 

"Колкото аз мога да правя концерти, толкова той може да прави политическа кариера. Всеки има право да се пробва", каза Борисов. 

Уважавам Ердоган, той си спазва думата за границата ни

Уважавам турския президент Реджеп Ердоган, досега той винаги си е спазвал обещанията, които ми е давал, коментира премиерът.

Той разказа, че при посещението си в Истанбул преди дни  е посетил металната църква "Свети Стефан" и българския метох, ремонтирани с пари на турската държава. Обещанието било дадено преди време от Реджеп Ердоган и било изпълнено. Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който също бил в българската делегация, бил впечатлен от видяното. "Тази църква, която е единствената останала метална църква в света, се беше наклонила и щеше да падне. А се намира точно на Златния рог", разказа Борисов.

Благодаря на Реджеп Ердоган, че си изпълни обещанието за църквата, и че заедно пазим българо-турската граница, заяви Борисов. 

Турският президент има тежък характер, не е лесно да се работи с него, обясни Борисов.  Ердоган вече е много силен, за 2 дни, в които бях в Истанбул, нито веднъж не успях да видя новия турски премиер, само президента Ердоган, обясни Борисов. Въпреки това двамата имали добри отношения, Ердоган си спазва обещанията, дадени към България, заяви Борисов.

На въпрос има ли Турция имперски интереси по отношение на България Борисов отговори, че ние сме длъжни да реагираме навреме. България успя да създаде огромно съоръжение и така опази границата си с Турция. "Това, което стана в Гърция с бежанците, беше планирано да се случи у нас", коментира той. В Странджа има огромни незаселени територии, които били идеални за пресичане от бежанците. В началото на бежанската криза България била най-слабото звено на територията на ЕС. Ние обаче успяхме да опазим границата си, заключи премиерът. 

На въпрос ще пусне ли Ердоган бежанците към Европа Борисов отговори, че двамата не са обсъждали темата сега, но той има думата на турския президент за опазването на българо-турската граница.  "Нека да не дърпаме дявола за опашката. Има големи началници в ЕС, нека те да преговарят с Анкара, а ние да се опитаме да си запазим добрите отношения с нашия съсед Турция", завърши Борисов.

Магистралите “Струма” и “Марица” бяха провалени проекти

Строежите на магистралите “Марица” и “Струма” бяха изцяло провалени проекти и трябваше да се връщат пари дори за изградените участъци. Това са пропуски на предишното правителство, то направи дълговете, каза премиерът.

Така той коментира критиките на новото ръководство на БСП към правителството на ГЕРБ, като каза, че те като опозиция са длъжни да говорят така.

Прокуратурата и БОП започнаха акция във врачанското с. Галиче, защото проблемът с палежите на автомобили там не може да продължава. По обяд ще има информация от службите, каза още Борисов.

Внучето плаче при майка си, като го доведа на щангата - спира

Внучето на премиера Бойко Борисов, което носи името му, спирало да плаче, щом дядо му му покаже щангата, с която тренира у дома. “При майка си плаче, а като дойде на щангата - спира”, обясни Борисов. Затова той решил да се снимат двамата пред спортния уред, а снимките бяха пуснати във фейсбук и събраха хиляди одобрения.

“Като започне да реве, го водя на щангата”, разказа премиерът. Той самият тренирал по малко с нея, след като поиграе тенис или с домашните фитнес уреди.

Не делим българските избиратели в чужбина, коментира Борисов по повод промените в Избирателния кодекс.

"35 секции в Турция са предостатъчни", заяви българският премиер.

Той обясни, че ще предложи при наличие на много желаещи да гласуват при предварителна заявка да се слагат 2 или 3 допълнителни кутии за пускане на бюлетините, за да не се образуват опашки от чакащи пред изборните секции.