Борисов и Рашидов откриха експозиция в реставрирания метох на църквата "Св. Стефан" в Истанбул

Арт и Стил

24-05-2016, 07:34

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът разгледа и Желязната църква „Св. Стефан”, която е в процес на реставрация съгласно междуправителствено споразумение

Министър-председателят Бойко Борисов посети вчера реставрираната сграда на Метоха към църквата „Св. Стефан" в Истанбул. Той благодари на всички, положили усилия за реставрацията на църквата и Метоха, съобщиха от правителствената пресслужба. На събитието присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов, народният представител Валери Симеонов, както и председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязиев.
„Това е един добър повод да укрепим българското и турското приятелство“, отбеляза заместник-кметът на Истанбул Ерман Бюлен Тунчер.
Борисов разгледа и Желязната църква „Св. Стефан”, която е в процес на реставрация съгласно междуправителствено споразумение. Преди началото на реставрацията всички външни колони са били разрушени и е имало опасност сградата да се срути. В момента железните колони се подменят, като предстои да се сменят и последните осем. Вече се реновира и вътрешната част, като е започнало механичното почистване, отстраняването на ръждата и укрепването на сградата. Инкрустациите също ще бъдат обновени, стремежът е да се съхрани всичко налично.

По-късно в профила си във фейсбук Борисов написа: "Радвам се, че живеещите в Истанбул и други турски градове българи ще могат да отбележат Деня на българската просвета и култура и славянската писменост с нова постоянна експозиция в реставрираната сграда на метоха към уникалната църква "Свети Стефан" в Истанбул".
"В музейната експозиция, която открихме с министъра на културата Вежди Рашидов, заместник-кмета на Истанбул Ахмед Селямед, председателя на българската православна църковна община Васил Лиязев и наши сънародници от региона, са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония. Експозицията е изготвена с финансиране от Министерството на културата и с помощта на Министерството на външните работи. Празникът на славянската писменост и култура 24 май ще бъде отбелязан и в българската екзархия в Истанбул", написа още Борисов.