Бойко Борисов и Иван Тотев откриха експозиция в църквата "Св. Стефан" в Истанбул

Новините

23-05-2016, 23:07

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметът на Пловдив Иван Тотев бе част от официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов, за откриване експозиция в Метоха към църквата "Св. Стефан" в Истанбул.  

"Горд съм, че днес в късния следобед присъствах на откриването на новата постоянна експозиция в реставрираната сграда на Метоха към черквата „Свети Стефан“ в Истанбул. Тя бе открита лично от министър-председателя Бойко Борисов в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов, заместник-кмета на Истанбул Ахмед Селямед, председателя на българската православна църковна община Васил Лиязе и много наши сънародници", каза кметът.

"На официалната церемония бяхме заедно с народните представители Атанас Ташков и Петър Петров, както и с председателя на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев, общественика Жорж Трак и заместник-кмета Георги Титюков.

Радвам се, че преди няколко години, благодарение на съвместна инициатива, беше реализирана идеята на Пловдивския граждански клуб и Община Пловдив за реставрация на уникалната желязна църква „Свети Стефан“. Нейният иконостас беше обновен, кубетата - позлатени. Реализирани бяха и много други родолюбиви инициативи", каза Тотев.

"В постоянната експозиция, на чието откриване имах честта да присъствам, са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония", коментира Тотев.

Самият метох представлява каменна триетажна каменна сграда, построена през 1850 година. Той е един от емблематичните обекти на българската общност в Истанбул, понеже е бил и център на българското духовно и национално възраждане.

В метоха е имало приют, редакция, печатница, семинария и българско училище. Тук са се списвали и печатали над двадесет вестника и списания.