Заловиха "мозъка" на парижките атентати

Салах Абдеслам е хванат жив. Контратерористичната операция бе проведена на едва 10 километра от срещата на върха в Брюксел

Салах Абдеслам е хванат жив, съобщи белгийското издание DH. Белгийските спецчасти щурмуваха предградието на Брюксел „Моленбек“. При операцията считаният за мозъка на парижките атентати Абдеслам е бил ранен и заловен жив.

Белгийският министър на правосъдието потвърди новината пред „Ройтерс“: „Заловихме го!“

По-рано днес белгийската прокуратура потвърди, че са намерени ДНК и пръстови отпечатъци на Абдеслам в апартамент, щурмуван във вторник.

Белгийският министър-председател Шарл Мишел напусна срещата на върха между ЕС и Турция по въпросите за бежанската криза, след като започна операцията в Белгия.

Контратерористичната операция бе проведена на едва 10 километра от срещата на върха в Брюксел, на която бе постигнато споразумение между европейските лидери и Турция.

По време на операцията са се чули множество изстрели.

След координираните атаки в Париж на 13 ноември Абдеслах се завърна в Белгия. Неговият брат Брахим се самовзриви във френската столица. 

Залавянето на Салах Абдеслам е ключово от разузнавателна гледна точка. Това написа журналистката на „Ню Йорк Таймс“ Рукмини Калимачи в профила си в Туитър.

То може да даде отговор на въпрос по какъв начин „Ислямска държава“ е осъществила координираните атаки в Париж през месец ноември миналата година, при които бяха убити 130 души.