ООН: ДАЕШ влияе все по-силно в Либия

Не спира притока на незаконно оръжие към всички враждуващи страни в страната

Политическият вакуум и сложната ситуацията в сферата на сигурността в Либия създадоха условия за засилване на влиянието на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), се посочва в доклад на Съвета за сигурност на ООН. Експертите на световната организация посочват, че всички страни в конфликта в Либия продължават да получават незаконно оръжия, което става с подкрепата на някои страни-постоянни членки на Съвета за сигурност.


В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, че доклад за доставки на оръжие за Либия е предоставен в Съвета за сигурност на ООН през януари и скоро трябва да бъде публикуван. Посочва се, че през 2014 г. и 2015 г. редица страни, компании и частни лица многократно са нарушавали действащото ембарго за доставка на оръжия за Либия.


Пет години след свалянето и убийството на Муамар Кадафи през октомври 2011 г., Либия тъне в хаос и разруха, разкъсвана между две правителства. Бившите борци за свобода днес воюват срещу ДАЕШ, а през останалото време и помежду си. Гражданската война между милицията на "Либийска зора", която контролира Триполи, и избрания парламент в Тобрук бушува от лятото на 2014 година. Равносметката от войната е 5000 загинали, десетки хиляди останали без покрив и една страна на ръба на оцеляването, с разбита инфраструктура и икономика.