ДАЕШ преговаря тайно с Турция по нови варианти за контрабанда

Разкрива Сергей Лавров в пространно интервю за "Московски комсомолец"

Турция и "Ислямска държава" водят тайни преговори и обсъждат нови варианти за контрабанда, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник "Московски комсомолец". "Има сведения, че ръководството на ИД продължава тайните преговори с турското ръководство. Те обсъждат варианти за действия в сегашната обстановка, при която заради ударите на нашата авиация сериозно са ограничени традиционните маршрути на контрабандата", поясни министърът. "Много ни тревожат съобщенията, които постъпват открито или чрез закрити канали, че турците планират или може би вече са започнали да действат на сирийска територия под предлог за създаването там на палаткови градове, за да приемат сирийските бежанци, за да не им позволят да пресекат турската граница, където според тях лагерите вече са препълнени", отбеляза руският министър. "Турция продължава да говори за създаването на зона за сигурност на сирийска територия, свободна от "Ислямска държава", продължава Сергей Лавров.


"Всички разбират, че става дума за участък от границата между два кюрдски анклава. Тяхното свързване Турция смята за абсолютно неприемливо, най-малкото защото това ще пресече възможностите й да снабдява бойците в Сирия и да получава от тях контрабандни доставки", сочи Лавров. Според руската страна Турция и НАТО вече са обсъждали планове за създаване в Сирия на зони, свободни от ДАЕШ. "Това, разбира се, ще бъде нарушение на всички принципи на международното право и ще засили качествено ескалация", подчертава дипломатът. Руският външен министър предполога, че оглавяваната от САЩ коалиция няма да позволи на Турция да осъществи планове за мащабно нахлуване в Сирия. "Не мисля, че това ще се случи, защото малките провокации, за които вече разказах – строителството на палаткови градове, подготовката на някакви инженерни съоръжения на 100-200 метра навътре в сирийската територия и на няколко километра по фронта, всичко това все пак не е мащабно нахлуване. Не мисля, че коалицията, която е оглавявана от американците и в която влиза Турция, ще позволи да се материализират подобни планове", пояснява ръководителят на руската дипломация.


Раздуването на мита за "руската заплаха" е нужно, за да се оправдае съществуването на НАТО, е неговото мнение, изложено пред "Московски комсомолец". "НАТО отговаря за своята зона и, както е записано във Вашингтонския договор, обезпечава колективната отбрана срещу нападение. Ала тогава си стойте в границите си и никой няма да ви закача. Това обаче им се струва малко, защото съществуването на военнополитическия блок загубва смисъла си", коментира Лавров. Руският първи дипломат подчертава, че според него са обречени на неуспех опитите на НАТО да намери смисъла на своето съществуване, изгубен след разпадането на Варшавския договор. По думите му, интервенцията в Афганистан не била подпомогнала това търсене, като тя се провалила и ситуацията в страната понастоящем се влошава стремително, тъй като тероризмът се е разраснал, а наркотрафикът се е увеличил многократно.


Във връзка с последните събития в Крим и Сирия сега дейно се експлоатира т. нар. руска заплаха, за да се обясни по-нататъшното съществуване на НАТО, коментира още той. По думите му, чрез изкуствено разпалване на безпочвени страхове алиансът се опитва да овладява геополитическото пространство все по-близо до границите на Русия - въпреки предишните обещания и ангажименти. "Виждаме всичко това. Те разбират всичко това, но се правят на наивници, включително по проблемите на ПРО, която наред с разширяването на НАТО е дестабилизиращ фактор за глобалната стабилност и нарушава глобалните паритети", добавя Лавров. Поканата за членство в пакта, отправена към Черна гора, е "изкуствено решение, няма да добави никаква сигурност на натовците". Черногорският народ едва ли е забравил натовските бомбардировки и "надали ще приеме с ентусиазъм идеята на своето ръководство "да потули много неща" с присъединяване към НАТО", твърди Лавров.