Вота в Айова: Тръмп загуби, оспорвана надпревара при демократите

Клинтън и Сандърс са с почти равна подкрепа на партийните събрания

Оспорвана надпревара при демократи и републиканци според вота от партийните събрания в Айова*. Хилари Клинтън и Бърни Сандърс са с почти равна подкрепа на партийните събрания на демократите в Айова. Сенаторът от щата Тексас Тед Круз победи милиардера Доналд Тръмп на партийните събрания на репубиканците в щата Айова, предадоха световните агенции, като се позоваха на американски медии, цитиращи окончателните резултати. Круз спечели 28 процента от гласовете на избирателите на партийните събрания. Тръмп получи 24 процента. На трето място с малка разлика от Тръмп е сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 23 процента.


Тръмп обеща да продължи борбата за спечелването на републиканската президентска номинация, след като беше победен в щата Айова от Тед Круз, предадоха световните агенции. Ще спечелим републиканската номинация и после лесно ще спечелим изборите срещу Хилари Клинтън или Бърни Сандърс, каза Тръмп пред поддръжници в щата Айова, след като стана ясно, че е загубил. Той добави, че за него е чест, че е получил 24 процента от гласовете, след като анализатори в началото на предизборната му кампания, са му казвали да не участва във вота в Айова, защото дори няма да влезе в челната десятка на републиканските кандидати. До тази нощ 12 републикански кандидати се бореха за президентската номинация на Републиканската партия. Майк Хъкаби се отказа след вота в Айова.


Хилари Клинтън и Бърни Сандърс са с почти равна подкрепа на партийните събрания на демократите в централния американски щат Айова, предадоха световните агенции. При преброени резултати от 95 процента от изборните райони Клинтън води с 0,2 процента пред своя опонент, посочва ДПА. Бившата първа дама получава 49,8 процента, а Сандърс - 49,6 процента. Според изчисления на Асошиейтед прес това означава, че Клинтън си е осигурила подкрепата на 12 от 24-те делегати от Айова за конгреса на демократите през юли, който ще определи официално кандидата на партията на президентските избори в САЩ през ноември. Сандърс има до момента 11 делегати. Последният делегат от Айова ще бъде бонус за победителя в щата. Хилари Клинтън изрази увереност пред свои привърженици, че именно тя ще е кандидатът на демократите на президентските избори, предаде ТАСС. Бърни Сандърс каза, че има почти равен резултат с Хилари Клинтън.


"Ние нямахме политическа организация, нямахме пари, име, не ни познаваха... И тази вечер, когато резултатите все още не са ясни, бихме казали, че сме почти наравно с Клинтън", заяви пред свои поддръжници Сандърс - сенатор от Върмонт, самоопределил се като социалист и обещаващ "политическа революция". Демократът Мартин О'Мейли ще се откаже от надпреварата за Белия дом след първичните избори в Айова, където за него на партийните събрания доверие гласуваха едва 0.6% от активистите на демократическата партия. Бившият кмет на Балтимор и бивш губернатор на щата Мериленд се надяваше да бъде подкрепен по-активно, но и до момента той практически не се явяваше като име при сондажите за намеренията за вот.

 


*В щата Айова започва първият етап от процеса на първичните избори - партийните събрания. На партийните събрания избирателите определят своите представители поетапно - по места се избират делегати за следващия изборен етап - окръжните партийни събрания, на които се избират делегатите за областните събрания и за щатските конференции. На щатските конференции се избират делегатите за националните партийни конгреси. На първичните избори и на партийните събрания се определя кой от кандидатите за президент ще бъде подкрепен от дадения щат на националния конгрес на партията.

 

Източник: БТА, БГНЕС