Доналд Тръмп качи рейтинг след бомбастични предложения

Свят

10-12-2015, 17:26

Снимка:

theodysseyonline.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обещанието да затвори щатските граници за мюсюлмани е подкрепено от 2/3 републиканци

Основният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп увеличи преднината си пред останалите републикански кандидати с близо 20%. Това показва ново социологическо проучване на New York Times/CBS, цитирано от нюз.бг.


На национално ниво 35% от републиканците подкрепят Тръмп – 13% увеличение от последното проучване на двете медии от октомври. Сенаторът от Тексас Тед Круз е втори с 16%, а пенсионираният неврохирург Бен Карсън получава 13% подкрепа. Сенаторът от Флорида Марко Рубио е четвърти с 9%. Всички други кандидати от Републиканската партия получават 4% или по-малко.


"Ню Йорк таймс" подчертава, че Тръмп заема "най-силната позиция" в изследванията. Проучването е проведено преди спорното изказване на магната в понеделник. Доналд Тръмп обеща временно да затвори границите на САЩ за мюсюлмани, ако стане президент на САЩ заради заплахата от тероризъм. Думите му бяха осъдени от Републиканската партия и по света.


Други проучвания обаче показват, че Тръмп може да спечели от предложението. Социологическо изследване на Bloomberg Politics от сряда разкрива, че 2/3 от републиканците подкрепят плана му. Изследване на Fox News в Южна Каролина също сочи, че Тръмп увеличава подкрепата си дни след обявяването на предложението.
Тръмп и Карсън бяха с изравнени сили (26-22%) в проучването на Times/CBS от края на октомври.


В Демократическата партия Хилари Клинтън пък води убедително пред Бърни Сандърс с 20%.

Междувременно Тръмп обяви, че отлага заплануваното си пътуване до Израел, но обещава да отиде "след като стана президент на САЩ", цитиран от Франс прес. Той трябваше да се срещне с премиера на Израел Бенямин Нетаняху на 28 декември.