Хилъри Клинтън с план за унищожение на ИДИЛ, отхвърля сухопътните операции

Обама заседава в Пентагона и събира Съвета за национална сигурност

Хилари Клинтън заяви, че опонентите й само приказват, когато стане дума за разгромяване на "Ислямска държава", а тя е единственият кандидат за президент с конкретен план, предаде АП. На "републиканска" територия на митинг в Оклахома основната претендентка за кандидатурата на Демократическата партия за президентските избори догодина каза, че за разлика от останалите тя е била в кризисната стая в Белия дом и знае какво трябва да се направи. Клинтън обеща, че ще опази сигурността на Америка.


Републиканските кандидати критикуват президента Барак Обама за недостатъчно агресивния отговор срещу джихадистката групировка и се опитват да хвърлят вината и върху Клинтън заради външната политика, която водеше като държавен секретар. Тя обещава подробен план за разгромяване на "Ислямска държава" от въздуха и онлайн, който ще изложи другата седмица. Клинтън повтори, че е против изпращане на сухопътни сили, което по думите й не би било разумно, още повече че джихадистите чакат точно това.


САЩ ще продължат да засилват действията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия с намерението да я унищожат, заяви от своя страна министърът на отбраната Аштън Картър на обща пресконференция с британския си колега Майкъл Фалън, предаде АФП. "Ние ще предприемем в скоро време някои мерки, за да ускорим изпълнението на нашата стратегия и унищожаването на ИД", каза Картър. "Това е, което президентът Обама, поиска от нас."


Обама, който се опитва да убеди американците в правилността на стратегията си срещу ИД, ще има в понеделник заседание в Пентагона, посветено на военните усилия срещу ИД в Ирак и Сирия, съобщи неговият говорител Джош Ърнест. Обама ще събере и своя Съвет за национална сигурност, след което ще направи изявление, добави говорителят. Ърнест каза, че не знае дали президентът смята да обяви някакви промени в стратегията срещу джихадистите от ИД.


Франс прес припомня, че САЩ съобщиха неотдавна за предстоящо изпращане в Ирак на командоси за операции на терен срещу групировката в Ирак и Сирия. Също така Вашингтон предложи да изпрати американски хеликоптери Апачи в Рамади, за да помогнат на иракската армия да отвоюва града от ИД. Според проучвания на общественото мнение 68% от американците смятат, че военният отговор от САЩ срещу ИД не е достатъчно силен, а 60% не одобряват начина, по който президентът се справя с терористичната заплаха.